ALEMANYA
Misc 01/02/2015

Els islamòfobs alemanys es desintegren per disputes internes

La crisi de Pegida pot activar la radicalització d’una ultradreta residual

Isaac Lluch
3 min
Els islamòfobs alemanys es desintegren per disputes internes

MunicEl moviment islamòfob alemany Pegida (Patriotes Europeus contra la Islamització d’Occident) s’està descomponent i l’elit política del país comença a celebrar-ho. Ningú no sap del cert si la dimissió recent de fins a cinc dels seus líders desembocarà en la desaparició d’aquest grup crític amb la religió musulmana, però el vicecanceller alemany, el socialdemòcrata Sigmar Gabriel, s’ha afanyat a parlar “d’alliberament” per bé que hi ha evidències d’una extrema dreta residual arreu del país.

Pegida, moviment que s’havia organitzat per Facebook a l’octubre i havia convocat als carrers de Dresden, a l’est d’Alemanya, menys de mig miler de manifestants, va aconseguir agafar volada les últimes setmanes en arribar a convocar en aquesta ciutat saxona fins a 25.000 simpatitzants el 12 de gener. Va ser el primer dilluns després dels atemptats jihadistes a París.

Els islamòfobs alemanys, però, han anat trobant una oposició social i política implacable arreu del país. En l’última convocatòria ja es van encongir a 17.000 participants. La cancellera Angela Merkel i diversos ministres van demanar explícitament a la ciutadania que no participin en les manifestacions de Pegida. En diverses ciutats alemanyes va coincidir que es van convocar multitudinàries contramanifestacions que van frenar els peus als seguidors crítics amb l’islam i “l’estrangerització”. Però el que realment ha acabat minant el moviment islamòfob ha sigut la pugna entre els seus líders i la inconcreció de les seves exigències.

La discussió fonamental que ha dividit Pegida ha girat al voltant de la posició que es volia adoptar respecte als extremistes de dreta. L’equip organitzador del moviment antiislàmic s’ha reduït de dotze a cinc membres per disparitat de criteris. La setmana passada ja va haver de plegar el líder cofundador del grup Lutz Bachmann, en sortir a la llum una fotografia seva amb posat d’Adolf Hitler i una sèrie de comentaris racistes que havia penjat a Facebook al setembre, poques setmanes abans de posar-se en marxa Pegida. Bachmann, que està sent investigant per la Fiscalia per delicte d’incitació a la xenofòbia, ha continuat a l’ombra del moviment, segons denuncien altres membres del grup, amb la fins ara portaveu Kathrin Oertel al capdavant.

Oertel s’ha presentat al país com una “dona absolutament normal”. Després d’escindir-se de Pegida, aquesta líder i altres coorganitzadors volen fundar una nova associació que es desmarqui de la crítica directa a l’islam i de “la tendència cap a l’extrema dreta” i se centri a “lluitar per l’objectiu d’imposar la democràcia directa a nivell federal”. Oertel i els seus volen convocar la seva pròpia manifestació a Dresden el dilluns 9 de febrer. Pot coincidir que tinguin lloc dues accions de protesta: l’original de Pegida i la del grup escindit.

La nova agrupació, que medita dir-se Moviment per la Democràcia Directa a Europa, segons el diari local Sächsische Zeitung, vol buscar el diàleg amb la política i els mitjans.

“El principi de la fi” de Pegida

Els euroescèptics d’Alternativa per Alemanya (AfD) han discutit aquest cap de setmana en congrés federal sobre la seva complicitat amb Pegida i quant a la dreta volen situar-se. Aquest partit, però, ha rebutjat la petició d’admissió d’Oertel.

Després de l’autodestrucció del moviment, el socialdemòcrata Gabriel va destacar que això significa “l’alliberament per a Dresden”. “Crec que probablement el suposat zenit d’aquestes manifestacions ha quedat enrere”, va apuntar el vicecanceller i ministre d’Economia.

“Un no pot mantenir cap moviment que s’autodestrueix i no sap què vol. Aquest pot ser el principi de la fi de Pegida”, apunta també el politòleg berlinès Hajo Funke. Però, per molt que es pugui preveure que aquest grup islamòfob deixarà de ser un fenomen de masses, experts en extremisme no creuen que impliqui l’eradicació de les mobilitzacions d’ultradreta.

La derivada més radical de Pegida a Leipzig (Legida) va convocar divendres tot just 1.665 simpatitzants vigilats, això sí, per 2.000 policies. Les autoritats admeten que aquesta mena de manifestacions s’han tornat més agressives.

Els anomenats grups Gida s’han tornat a Alemanya més petits però més extrems. A Hannover, Munic, Colònia, Düsseldorf, Duisburg i Bonn les manifestacions islamòfobes són ben minoritàries, però acullen indissimuladament líders neonazis. A Dresden les manifestacions regulars de Pegida acabaran segurament desapareixent. Però la seva mentalitat pot quedar-se en una part de la ciutat.

stats