MOVIMENTS A L’ESQUERRA
Política 21/06/2017

El PSOE retira el suport al tractat amb el Canadà i satisfà Podem

Iglesias ho havia posat com una línia vermella per arribar a acords

M.f.f.
3 min
Cristina Narbona i Pedro Sánchez en la reunió del grup parlamentari del PSOE, dimarts.

MadridPodem ha posat dues proves de foc al PSOE de Pedro Sánchez per veure si realment ha canviat. La primera, que la setmana que ve no avali al ple del Congrés el tractat de lliure comerç de la UE amb el Canadà, el CETA. I la segona, que s’oposi al sostre de despesa l’11 de juliol, una votació clau per donar oxigen a Mariano Rajoy un any més. I el líder socialista, de moment, no ha tardat a satisfer ràpidament el partit lila. Malgrat haver votat amb el PP i Ciutadans a favor del CETA dimarts en la comissió d’exteriors -a la mateixa hora que Sánchez es dirigia al grup socialista des de la cambra-, la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, va anunciar ahir que dijous que ve no avalaran el tractat. És una de les noves directrius que han sortit del congrés federal, i gira full per complet a l’estratègia de la gestora.

El tractat -que rebutgen de soca-rel les organitzacions antiglobalització- ha suscitat fins ara fortes divisions dins les files socialistes tant al Parlament Europeu com al Congrés. Malgrat que el PSOE fins ara hi havia votat a favor, en la votació de l’acord en el ple de l’Eurocambra al febrer a Estrasburg gairebé la meitat dels grups socialdemòcrates europeus van oposar-s’hi o bé es van abstenir.

Ara la direcció dels socialistes al Congrés decidirà dilluns que ve quina d’aquestes dues posicions triaran. Tot apunta que els diputats optaran per l’abstenció, cosa que permetria que el tractat igualment tirés endavant. En cas que hi votessin en contra, seria decisiva la posició tant del PNB com del PDECat, que des del primer dia han defensat la necessitat del tractat.

El canvi del PSOE ha sigut gairebé de la nit al dia. Dimarts passat, durant el debat en la comissió d’exteriors, el portaveu del PSOE, l’extremeny Nacho Sánchez Amor, va advertir a Podem que la seva posició sobre el CETA no havia canviat. I fins i tot va emplaçar-los a aclarir “si creuen o no en el projecte europeu”. Ahir un dels nous portaveus adjunts al Congrés, el balear Pere Joan, assenyalava que no estan en “contra del lliure comerç”, però que hi ha temes que cal estudiar del tractat. El CETA ja té el vistiplau formal de Brussel·les, però no entrarà en vigor fins que el ratifiquin tots els Parlaments dels països membres de la Unió Europea.

Reunió amb Iglesias i Rivera

Sánchez s’acosta a Podem i està obstinat a aconseguir l’aliança a tres amb Ciutadans. Ahir va fer el primer pas per començar a negociar. El líder socialista va trucar tant a Pablo Iglesias com a Albert Rivera per emplaçar-los a reunir-se la setmana que ve. Amb el líder del partit lila van parlar 30 minuts i van quedar de trobar-se dimarts vinent. Rivera, en canvi, es va resistir a tancar una reunió i va deixar-li clar que no té cap intenció de dinamitar la legislatura.

L’estratègia de Podem passa per donar un període de gràcia al PSOE per demostrar que la seva moció de censura era factible. Acceptarà tornar a la litúrgia de les reunions del 2016, però ja adverteix que sempre és amb l’objectiu de fer fora Rajoy. Mentrestant Sánchez malda per donar una imatge d’aproximació.

IU alerta del “desgast” de l’aliança d’esquerres

El coordinador general d’IU, Alberto Garzón, presentarà dissabte un informe davant el màxim òrgan del partit en què fa autocrítica i admet el “desgast” de l’aliança amb Podem al Congrés. “Alguna cosa està passant i l’hem de corregir”, assenyala, i demana més presència mediàtica. Considera que la gran caiguda de vots prové pels canvis a Podem. Iglesias va prometre-li ahir “generositat”.

stats