16/06/2013

Una bona notícia (entre moltes de dolentes)

2 min

Recull de titulars destacats de l'Ara.cat i de l'Arabalears.cat d'ahir al capvespre: "La infanta Cristina nega la venda de propietats que li atribueix Hisenda"; "Rubalcaba demana austeritat«intel·ligent»"; "Rajoy admet que els crèdits de l'ICO per finançar les empreses no funcionen"; "CDC carrega contra Duran i li retreu que generi dubtes sobre el procés"; "Mas diu que les «parets mestres»del país estan «intactes» malgrat els «atacs» de l'Estat"; "Mas: «No hi ha proves de finançament irregular, tot són especulacions»" [sobre el cas Palau]. "El Govern [Balear] promet«diàleg» però alhora avisa que no es desviarà del programa electoral". "Bárcenas va guardar 47 milions en comptes de Suïssa". "Nóos cobrà un 60% més del cost real del Fòrum Illes Balears".

Són els titulars qualssevol d'un dia qualsevol d'un començament d'estiu. De la casa reial espanyola a la casa reial espanyola, passant per la incompetència del govern espanyol, per la incapacitat de l'oposició del PSOE, per la manca de solvència de CiU a l'hora de liderar el procés sobiranista (a causa, principalment, de la corrupció i les dissensions internes que tenallen la federació), pel diàleg a garrotades del govern de José Ramón Bauzá i pel lladronici massiu que caracteritza la gestió del PP arreu on governa, encarnat en la persona de Bárcenas, l'home que ha estat capaç de fer xantatge a tot un estat de dret. Tots aquests titulars són susceptibles de ser sintetitzats en un de sol, que a la vegada podria ser perfectament el titular de cada dia: "Fallida irreversible del sistema polític i institucional". No fem altra cosa que aprofundir en els miasmes irrespirables d'aquest podrimener en què s'ha convertit la vida pública balear, catalana i espanyola. Un sentiment malsà, una atmosfera tòxica, es desprèn de la lectura de la premsa independent, i, encara més, de la que depèn d'interessos patronals o de partit.

Hem baixat fins al fons del sistema, i, malgrat que sàpiga greu donar una part de raó als predicadors del desastre, al fons només hem sabut trobar-hi un munt de porqueria. Multiplicada per incompetència: el resultat de l'operació és desolador. La gent gasta els seus estalvis en el que sigui, temerosa que no els caigui un corralito xipriota al damunt, i els que fa temps que no tenen estalvis per gastar sospiren per solucions dràstiques aplicades damunt les persones de polítics, jutges i banquers. Quan la desesperació pica a la porta, la clarividència salta per la finestra.

Per això celebrem l'única bona notícia que descobrim entre el totum revolutum : "La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca afirma que ha acabat la campanya d' escraches ". És una molt bona notícia perquè els que tenen la raó han de procurar no perdre-la en contorsions viscerals. Contra l'estupidesa, el cinisme i el mal govern no s'hi poden oposar les indignacions estomacals, sinó la raó ben argumentada. Això és el que estem en condicions d'esperar dels moviments que intenten plantejar alguna alternativa als reculls de premsa escabrosos: intel·ligència i treball de fons, que és el que no es veu però és el que fa forat. Hi ha molta ciutadania que ja ha posat call als que l'aboquen a la desesperança, però que espera secretament alguna cosa que li permeti il·lusionar-se. Que la PAH deixi de banda els escarnis és un d'aquests motius d'il·lusió. Estem esperant amb candeletes un lideratge que no sigui demagògic.

stats