Balears 22/05/2017

Els palmesans presenten 209 propostes per als pressupostos participatius

127 ja han passat el primer filtre, entre les quals destaca la d'un observatori municipal de gentrificació, la creació d'un passeig bulevard al parc de la Riera i la recuperació de les coves del castell de Bellver

Anna Schnabel
3 min
Eva Frade, regidora de Participació Ciutadana de Cort

PalmaLa creació d'un observatori municipal de gentrificació, un passeig bulevard i carril bici des del parc de la Riera fins a la plaça Barcelona, la recuperació de les coves del castell de Bellver, la instal·lació de banys públics al parc de Son Flor, més habiatges socials i una biblioteca pública a Pere Garau són només algunes de les 209 propostes que els palmesans han presentat a la Regidoria de Participació Ciutadana i Coordinació Territorial de la ciutat i que han estat valorades favorablement per la Comissió Tècnica en el marc dels pressupostos participatius. De totes aquestes propostes, 127 són les que han passat el primer filtratge.

La majoria de les proposicions que han fet els ciutadans de Palma afecten l'àrea de les infraestructures, la mobilitat i l'ecologia. Igualment, hi destaca la participació dels barris de Pere Garau i el de Son Ferriol, a més de la de biblioteques, centres culturals i casals de barri. Així mateix, cal tenir en compte que el 44% dels participants han estat organitzacions ciutadanes, si bé l’any passat varen suposar un 39%. “Aquest fet ens agrada perquè la nostra intenció és donar a conèixer les entitats que tenim al nostre territori", afirma la regidora de Participació, Eva Frade, qui considera que s'ha iniciat "un diàleg ciutadà que assenyala la creació de noves sinergies entre la ciutadania i els col·lectius”.

Propostes

Algunes de les propostes han estat plantejades per diverses associacions i, per aquest motiu, han tingut "força repercussió", diu la regidora. Pel que fa a la de l'Observatori municipal de gentrificació, ha estat presentada per l’Associació de Veïns Calatrava, l'Associació de Veïns del Puig de Sant Pere, l’Associació de Veïns del Banc de l’Oli, Palma 21, el GOB i l’Associació de Veïns de Canamunt. Aquest observatori, segons les entitats, hauria d'estudiar, entre altres coses, les tipologies de famílies que resideixen a les diferents zones, els tipus de propietats afectades, l’ús dels habitatges i l’evolució dels comerços del barri.

Una altra de les propostes que ha estat força consensuada ha estat presentada per l’Associació de Veïns del Fortí. Consisteix en la creació d’un passeig bulevard amb arbres i un carril bici que enllaçaria la plaça Barcelona i l’avinguda de Sant Ferran amb el carrer de Salvador Dalí i que quedaria situat al costat de la vorera que confronta amb el parc de la Riera. Suposaria un complement als corredors de l’any passat. L'edil també assanyala la proposta de recuperar de les coves del castell de Bellver, presentada per un ciutadà a títol individual, per tal que la ciutadania les pugui visitar i pugui conèixer de primera mà la repressió franquista que va produir-se en aquella zona.

Segona volta

El segon filtratge es realitzarà mitjançant la votació dels ciutadans durant el mes de juny. A través d’aquestes votacions, es coneixeran quines són les propostes guanyadores, el nombre de les quals pot variar en funció del resultat de les votacions i el pressupost disponible per dur-les a terme, que és d’un milió i mig d’euros, 600.000 dels quals són destinats a Palma i la resta, dividits entre els cinc districtes. En aquest moment, la Regidoria està presentant les propostes que han passat el primer filtre als diferents consells de districte. Presentar propostes és, per Frade, “una eina essencial a l’hora de fer participació ciutadana real” i creu que els ciutadans comencen a entendre “quins són els seus límits i quines són les seves competències”, conclou la regidora.

stats