Balears 18/08/2015

El disseny industrial en majúscules ocupa la setmana del Club Pollença

Lluís Clotet, Alfredo Häberli, Martí Guixé, Carme Pinós i Liévore són alguns dels experts participants

Ara Balears
3 min
El disseny industrial en majúscules ocupa la setmana del Club Pollença

PollençaSi tot just fa un any se celebraven amb èxit unes jornades dedicades a l’arquitectura a l’entorn de Gaudí, aquest dimarts el Club Pollença reprèn per segona vegada la iniciativa de reunir professionals del disseny i l’arquitectura i organitza la Setmana del disseny. Així, des del capvespre de dimarts dia 18 i fins al divendres 21, compartiran debats, conferències i projectes els arquitectes Lluís Clotet, Carme Pinós, Josep Quetglas i Alberto Liévore, els dissenyadors Alfredo Häberli, Martí Guixé, Mireia Riera (presidenta de BD), Rogier Martens, a més de l’activista Gullem Ferrer i l’arquitecte tècnic Biel Huguet.

Les jornades, que començaran cada dia a les 20.30 h a la sala d’actes del Club Pollença, redissenyada per afavorir el diàleg entre els ponents, els assistents i els objectes de disseny presents, mantenen una estructura similar a la de l’any passat. Una primera part, “un aperitiu”, en paraules de Biel March Simó, president del Club Pollença, d’uns 10 minuts de durada on un dels experts presenta un objecte dissenyat: un tassó d’Adolf Loos, la copa de prendre vi de Porto d’Alvaro Siza, el Banco Catalano de Clotet i Tusquets o la taula Nimo de Carme Pinós.

Seguidament, en cada una de les jornades, ve el que es podria anomenar “primer plat”, que és la intervenció de professionals com Guillem Ferrer, Biel Huguet, Josep Quetglas i Mireia Riera, durant uns 20 minuts, sobre qüestions generals de disseny: què és i què no és el disseny (Quetglas), les relacions entre els materials tradicionals i l’arquitectura contemporània (Huguet), l’educació invisible (Ferrer) i els processos de dissenyar, produir i distribuir (Riera, Ferrer i Huguet).

El plat fort té prevista una durada d’uns 50 minuts per jornada. De dimarts a divendres, hi intervindran Martí Guixé, dissenyador de visió gens convencional, d’idees brillants, simples i d’una curiosa serietat; Rogier Martens qui representa una nova generació especialitzada en el disseny d’espais públics que cerquen interactuar amb l’usuari; l’argentí Alfredo Häberli, d’obres amb una expressió forta i emotiva, i finalment el també argentí Alberto Liévore (Premi Nacional de Disseny 1999), qui projecta per a tots els sectors industrials on el disseny és protagonista, especialment en el sector del mobiliari.

Basat en l’amistat i el compromís

Segons Biel March Simó, qui, com a president del Club Pollença, vol destacar la tasca d’organització que han fet la historiadora de l’art Magdalena Jaume i l’arquitecte Rafel Morante, “aquestes jornades no serien possibles si no fos per l’amistat que uneix els participants i el compromís que adquireixen amb la matèria de la qual tractam, però també amb la nostra terra”.

“Si l’any passat dedicàrem el cicle a l’arquitectura entorn de Gaudí, aprofitant que s’acabava de desmuntar i deixar abandonat el tornaveu realitzat per Elías Torres per a la Seu de Palma, enguany hem volgut centrar-nos en un camp bàsic del disseny com ho és l’industrial. Per això, a la sala hi haurà mobles i objectes clàssics de disseny, obres dels conferenciants i una mostra de les rajoles que la fàbrica Huguet de Campos ha realitzat amb arquitectes com Herzog & de Meuron, Liévore, Carme Pinós i Barozzi Veiga, entre d’altres”, afirma Biel March.

Un projecte de continuïtat

El president del Club Pollença considera “un luxe” poder reunir tots aquests experts a Mallorca perquè aportin la seva experiència, igual que altres ho feren en l’edició passada. “Volem que aquestes jornades sobre distints aspectes de l’arquitectura i el disseny tinguin continuïtat, perquè almenys en la primera edició es demostràmolt fructífera”. Per a l’any que ve, diu Biel March, “per ventura podríem tractar la figura de Le Corbusier, de la qual Josep Quetglas és un gran especialista, i ho podríem lligar amb el fet que Le Corbusier va venir a Pollença per projectar una ampliació de l’hotel Formentor i un pont que comunicàs l’hotel amb l’illot de davant”.

Així i tot, el tema per al 2016 encara està per decidir i l’única ocupació ara mateix és treure el màxim suc de la Setmana que és a punt de començar i, segons les pròpies paraules, “fer que el Club Pollença torni a ser un referent en la vida cultural de Pollença i de Mallorca”.

Cadira Leaf, de Lievore Altherr Molina. Carme Pinós, arquitecta catalana. Làmpades de Martí Gixé. Alberto Liévore, arquitecte i dissenyador. Guillem Ferrer, activista i dissenyador. El model Trotter/Magis de Rogier Martens. Lluís Clotet, arquitecte. Rajoles Fòrum dels arquitectes Herzog i de Meuron, fabricades per Huguet a Campos.

Descarrega el programa fent click a aquest enllaç o a la imatge.

stats