SOSTENIBILITAT
Balears 19/11/2016

El golf a Mallorca consumeix un 30% més d’aigua que la indústria

El sector secundari representa el 2,8% de la demanda, mentre que el 4,1% del total rega els camps

Jaume Vinyas
2 min
GOLF SON PARC El del Mercadal és l’únic espai a Menorca per practicar aquest esport. / GOLF SON PARC

PalmaQue el turisme de golf és una de les grans apostes del Govern de les Illes Balears per potenciar la temporada baixa no és cap revelació. Del pes que té aquest sector sobre els recursos hídrics de les Illes, aquesta setmana n’hem sabut alguna cosa més.

Els camps de golf representen el 4,3% de la demanda actual d’aigua a Mallorca, segons les dades facilitades per la Conselleria de Medi Ambient en l’esborrany del pla de sequera, que ha actualitzat les dades disponibles.

Camps de golf: quan l’esport elitista transforma el paisatge

Mallorca en consumeix actualment 245 hectòmetres cúbics l’any. D’aquests, vuit reguen els camps de golf. Tot el sector industrial en consumeix un 31,5% menys, el 2,8% de la demanda total. L’abastiment urbà representa el gruix principal de la demanda, un 64,3%, mentre que el sector agrari (28,5%) també té un pes important. L’illa disposa d’uns recursos de 289,2 hectòmetres cúbics i, per tant consumeix actualment el 84,7% del total disponible.

A Eivissa, el pes del sector en el consum d’aigua és encara més revelador. L’únic camp de golf genera gairebé la mateixa demanda d’aigua (2,1%) que tota la indústria de l’illa (2,2%). Això s’explica, en part, perquè és un dels que més consumeix a les Balears, 0,58 hectòmetres cúbics l’any, un 34,4% més que la mitjana d’aquestes instal·lacions a les Balears (0,38 hectòmetres cúbics).

A Menorca també hi ha només un camp de golf, però el seu pes (1,1%) en relació al consum d’aigua del sector industrial (6,1%) és molt menor.

Punts on hi ha camps de golf a les Illes.

Encara hi ha privilegis

Malgrat que, per llei, els camps de golf estan obligats a utilitzar aigua depurada, no tots compleixen, tal com va demostrar l’expedient obert el setembre a les instal·lacions de Camp de Mar, a Andratx. Els tècnics de la Conselleria hi van localitzar un sondeig il·legal de 180 metres per a l’extracció d’aigua subterrània, amb una capacitat d’extracció de 720 m3/dia. Un cop finalitzada la campanya d’incendis, els tècnics intensifiquen aquests dies els controls als grans consumidors d’aigua.

Entre les mesures previstes en l’esborrany de pla de sequera també es preveu posar fre als privilegis que mantenen tres camps de golf de Mallorca que encara poden regar amb aigua subterrània perquè les concessions de pous són anteriors a 1991, quan va entrar en vigor una normativa més restrictiva. Aquestes instal·lacions, situades a Canyamel, Pollença i Son Servera, estaran obligades a fer servir un 50% d’aigua depurada en cas d’alerta. Si s’arriba a la situació d’emergència, n’hauran de fer servir el 100% com la resta d’instal·lacions.

La directora general de Recursos Hídrics, Joana Maria Garau, assenyala que la incidència d’aquestes instal·lacions és mínima pel que fa al total de consum d’aigua subterrània. Segons apunten les dades oficials, aquests tres camps de golf van consumir 0,5 hectòmetres cúbics d’aigua subterrània. El de Pollença va ser l’únic que se’n va abastir gairebé exclusivament. Els altres dos ja funcionen al 50% amb aigua regenerada.

stats