Balears 24/09/2015

Pablo Martín diu adéu a la política criticant la seva ‘funcionarització’

El socialista denuncia un sistema que només permet l’accés de “funcionaris o milionaris” a la representació institucional

Q. Torres
2 min
Pablo Martín en la roda de premsa d'avui. / I. BUJ

PalmaEl diputat socialista al Congrés, Pablo Martín, ha confirmat aquest dijous el seu adéu a la política activa i ho ha fet exposant una crítica al sistema actual que, segons ell, només afavoreix la presència en càrrecs institucionals de “funcionaris i milionaris” perquè no es preveuen mecanismes de reincorporació al món laboral dels parlamentaris. El socialista, que ha estat set anys al Congrés i que va ser el darrer cap de llista a les generals per Balears, també ha dit que, d’entre els noms que han sonat per substituir-lo com a proper cap de cartell, ell optaria per l’exdelegat del Govern Ramon Socias.

Martín, de 38 anys i que era considerat un jove valor molt ben relacionat amb l’actual secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha reconegut que li hauria agradat continuar al Congrés, però ha apuntat que si ho feia hauria liquidat el seu futur laboral i, abans d’optar per continuar en política “per un sou”, ha optat per tornat al seu despatx d’advocats pensant en un futur més a llarg termini. El parlamentari ha explicat que amb el sistema actual no es preveu atur o un mecanisme de transició per afavorir que els diputats que ho deixen de ser es puguin reincorporar a la vida laboral i ha apuntat que en el seu cas només té dret a rebre una prestació durant set mesos (un mes per any de diputat) que perdrà des del moment que tingui un euro d’ingrés com a advocat. Una vegada dissolta la cambra, tornarà al seu despatx d’advocats, una situació que, segons ha dit, no és cap “porta giratòria” sinó el retorn a la seva activitat professional.

El socialista ha considerat “molt erroni” aquest sistema perquè durà que els parlaments no puguin ser representatius de tota la societat. Ha recordat que mentre en el primer Congrés dels diputats només un 35% de la cambra eren funcionaris, ara ja en són el 75%. “Hi ha professionals de la política i funcionaris, però cada vegada hi ha manco professionals en política”, ha dit. Precisament, són els noms de dos funcionaris els que estan plantejant les agrupacions socialistes per substituir-lo com a cap de cartell: l’exdelegat Ramon Socias, que és metge i que acabarà sent elegit previsiblement, i l’exbatlessa de Palma Aina Calvo, que és professora de la UIB i que no s’ha postulat per anar a llistes. “No sé si són regeneració o no”, ha afirmat l’encara diputat, que ha aprofitat per agrair el suport de dirigents socialistes, com Francesc Antich i Francina Armengol, de la militància i de familiars i amics.

Martín ha situat les tensions que es produeixen en el pacte a Balears amb “l’època de zel” que es viu prèviament a les eleccions generals i en la qual tots els partits marquen perfil i prenen distàncies respecte dels socis. També ha advertit que de les properes generals en sortirà un “puzle extremadament difícil d’encaixar” i ha vaticinat que el govern que en surti no durarà quatre anys.

stats