EDUCACIÓ
Balears 15/10/2017

El PP i C’s passen a l’atac cap a les aules

Es presentarà una moció al Congrés per criticar “l’adoctrinament” que, denuncien, hi ha als centres

Ara Balears
3 min
El líder de Ciutadans a Balears, Xavier Pericay, acusa els centres d’obligar alumnes a participar a actes reivindicatius a favor del referèndum a Catalunya i els docents ho neguen rotundament i defensen les seves actuacions assegurant que segueixen els principis de llibertat, igualtat i democràcia.

PalmaEl PP i Ciutadans han vist en el procés català, després de l’1-O i davant una possible aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya, una oportunitat per atacar els sistemes educatius dels territoris de parla catalana. La premissa és clara: asseguren que els centres adoctrinen.

De fet, serà Ciutadans qui defensarà aquest dijous al Congrés que Alta Inspecció Educativa i la Fiscalia treballin per garantir la “neutralitat ideològica i política” dels centres educatius, evitant “l’adroctinament” a les aules de Catalunya, Balears i País Valencià. El partit demanarà a la Cambra baixa que s’actuï d’ofici per fer requeriments i inspeccions als centres.

També exigeixen “responsabilitats disciplinàries” a directors i professors “per la realització d’actuacions d’adoctrinament de l’odi nacionalista”. En la mateixa línia es va expressar ahir el president del PP català, Xavier García Albiol, que defensà una suposada aplicació de l’article 155 per no només convocar eleccions autonòmiques, sinó per “corregir” i intervenir en àmbits com el sistema educatiu. “No pot ser que a la majoria de l’escola pública de Catalunya i especialment en determinats territoris d’interior, en comptes d’ensenyar els nins, s’els eduqui per odiar Espanya”.

Ja fa unes setmanes que aquesta qüestió ha fet engegar l’engranatge també a Balears. El responsable d’educació a escala estatal de Ciutadans i portaveu del partit a les Illes, Xavier Pericay, ha denunciat en més d’una ocasió “adoctrinament a les aules” i algun mitjà ha estat partícip d’una campanya contra determinats centres de les Illes. Ciutadans assenyala, directament, els instituts de Manacor, Sineu, Santa Maria i el Pau Casasnoves. De fet, acusà el Govern de ser “incapaç” de gestionar “presumptes situacions d’adoctrinament ideològic a les aules de les Illes relacionades amb el referèndum independentista a Catalunya”.

Resposta dels docents

Les acusacions no acaben aquí i Pericay hi insisteix: “A diversos centres públics obliguen menors a participar en actes reivindicatius a favor del referèndum de Catalunya i en contra de l’actuació del govern”, fins al punt de demanar la dimissió del conseller Martí March. Són paraules, però, que ja han provocat el rebuig dels mateixos centres. De fet, l’Assemblea de Docents de l’IES Santa Maria va deixar clar que “no tenim cap intenció de justificar les nostres accions realitzades el 2-O a favor de la democràcia i contra la violència” i van demanar “més responsabilitat” al partit taronja. Neguen, de manera rotunda, qualsevol signe d’adoctrinament i asseguren que les protestes van ser a títol personal i que no es va involucrar cap alumne del centre. En el cas d’altres instituts, les acusacions estaven basades en el fet que s’havien realitzat “debats” a classe sobre la situació política i social de Catalunya, i no el temari en concret.

A l’àmbit estatal, Ciutadans demana mitjans que facilitin que la Fiscalia pugui perseguir amb diligència els delictes d’odi i assenyala els menors estudiants com a “víctimes” de tot aquest procés. A més, sol·liciten que els denunciants d’aquest suposat adoctrinament “gaudeixin de la protecció adient, inclòs l’anonimat, amb la plena garantia de la indemnitat davant qualsevol comportament dirigit a perjudicar-los”.

Segons el partit, “l’adoctrinament nacionalista de menors no és exclusiu de Catalunya” perquè el procés que, asseguren, es comença a viure a Balears i el País Valencià té “el suport financer de la Generalitat, a través d’associacions pancatalanistes”. En concret, s’assenyala l’Obra Cultural Balear. Aquesta iniciativa es produeix després que el Ministeri d’Educació hagi explicat que s’ha dirigit en dues ocasions a la Generalitat per investigar una sèrie d’actuacions a centres educatius contra menors. El Ministeri reflecteix en un escrit que el 2 d’octubre es va “obligar” a guardar un minut de silenci a alguns centres educatius. “S’ha constatat que, des de les aules i les direccions de centres educatius, es permet i es fonamenta l’adoctrinament de l’alumnat menor d’edat, incitant al rebuig envers Espanya i utilitzant l’horari lectiu per realitzar activitats carregades d’ideologia política”, s’assenyala en el requeriment del govern central.

El sindicat UOB va denunciar també la “intimidació” de la Fiscalia a centres educatius “que defensen drets fonamentals”. Asseguren que aquests partits “pretenen retornar a la repressió de l’època de José Ramón Bauzá, el TIL i la Llei de símbols. Defensen que les protestes dels centres han estat per condemnar la repressió estatal de l’1-O i que, fins i tot, la LOMQE estableix que “l’educació per a la ciutadania democràtica és essencial per promoure una societat lliure, tolerant i justa i que contribueix a defensar els valors i principis de la llibertat, el pluralisme i els drets humans”.

stats