Balears 08/08/2013

Les Illes, al capdavant en la destrucció del litoral

En el seu informe anual "Destrucció a tota costa", Greenpace situa Calvià i Sant Josep de sa Talaia com dos dels municipis amb la costa més destruïda

ara balears
2 min

PalmaLes Illes Balears continuen al capdavant de la llista dels territoris de l'Estat amb el litoral més construït, amb la costa més destruïda. L'organització ecologista Greenpeace situa Calvià, a Mallorca, i Sant Josep de sa Talaia, a Eivissa, entre els deu municipis espanyols que han destrossat més costa durant els anys de la bombolla immobiliària, en el seu informe anual "Destrucció a tota costa", el qual ha fet públic mitjançant un comunicat.

Entre 1987 i 2005 s'han destruït dues hectàrees al dia només en els primers 500 metres de costa, segons la tretzena edició de l'informe "Destrucció a tota costa 2013", informa l'agència Efe.

Greenpeace destaca que el País Valencià, les Illes Balears i les Canàries són les comunitats autònomes que han fet malbé la seva costa més ràpid durant 18 anys.

El País Valencià té un 51% de la franja costanera ocupada, seguit de Catalunya, amb el 44%, i Andalusia (36%). D'altra banda, la que percentualment ocupa menys la seva costa és Astúries (9%), seguida de Cantàbria (14%) i el País Basc (15%).

Segons l'estudi que analitza mitjançant l'ús d'imatges de satèl·lit la situació dels primers 500 metres de costa, municipi per municipi, els deu amb més destrucció són, per ordre alfabètic: Calp (Alacant), Calvià (Mallorca), Chiclana de la Frontera (Cadis), Cubelles (Barcelona), Oliva (València), Orpesa (Castelló), San Bartolomé de Tirajana (Gran Canària), Sant Josep de sa Talaia (Eivissa), Vera (Almeria) i Zierbena (Biscaia).

Entre els primers 25 municipis més destruïts d'Espanya s'inclou, a més, Sant Lluís, a Menorca.

La costa més protegida són els municipis d'Ispaster (Biscaia), Caravia (Astúries), Albuñol (Granada) i Fuencaliente (La Palma), amb prou feines un 3,2% d'ocupació en la franja dels 500 metres i que es troben entre els 155 municipis que han construït almenys en la primera línia de costa.

Davant d'aquells municipis que han destruït el litoral, altres han optat per protegir una part important de la seva costa. Níjar (Almeria), Almonte (Huelva), Cadaqués (Girona), Sant Carles de la Ràpita (Tarragona) i Tarifa (Cadis) són els cinc municipis amb més percentatge de sòl protegit.

Segons l'anàlisi de les tendències futures d'ocupació del sòl litoral, Greenpeace estima que per a l'any 2030 la costa mediterrània patirà un col·lapse total en 124 anys, si es continua construint com fins ara.

Greenpeace conclou que l'ocupació de la primera línia de costa ha estat massiva i "aquest procés es veurà reforçat per la nova Llei de costes, que suposa una nova eina per continuar urbanitzant el litoral", assenyala la nota.

L'organització ha proposat als municipis que es declarin insubmisos en l'aplicació de la Llei de costes, perquè considera que suposa una desprotecció del litoral; que revisin els plans urbanístics municipals per no permetre més construccions; que es respectin els parcs naturals; que no es construeixi en zones de risc per canvi climàtic i es promogui una fiscalitat verda per afavorir els termes municipals més ben conservats.

stats