Balears 04/09/2013

L'Assemblea de Docents assoleix les 4.000 firmes

El recompte d'ahir vespre superà l'objectiu inicial i avui faran la votació oficial

Ander Zurimendi
3 min

Palma.Afanyats fins al darrer minut, els activistes de l'Assemblea de Docents aconseguiren ahir vespre arribar a les 4.000 signatures necessàries per convocar una assemblea d'ensenyament amb caràcter oficial. Les trobades tindran lloc avui horabaixa i el resultat de les votacions serà vinculant. Així que, si s'aprova l'opció de la vaga, els mestres que la desitgin secundar tindran la cobertura legal per fer-ho.

Un dels portaveus de l'Assemblea, Iñaki Aicart, mostrà ahir la plena satisfacció del col·lectiu per haver arribat a la fita marcada. "Ara esperam formar un front unitari de lluita amb els sindicats STEI-i i CCOO", exclicà Aicart. Les votacions, que es duran a terme avui a les 18.30 hores, tindran lloc a l'IES Marratxí (Mallorca), al local Sindical de l'edifici del SOIB de Maó (Menorca), a l'IES Algarb de Sant Jordi de ses Salines (Eivissa) i a l'IES Marc Ferrer de Sant Francesc (Formentera).

Independentment del resultat d'aquestes assemblees, la vaga indefinida ja és una realitat, perquè l'STEi-i i CCOO registraren ahir migdia la convocatòria de vaga davant les conselleries d'Educació i Presidència. Per tant, la vaga serà extraodinària per dos motius: serà indefinida i estarà convocada per dues vies diferents (sindicats i assemblea general d'ensenyament, si tal com es preveu se'n confirma el vot afirmatiu).

Per tant, devers 15.000 docents dels col·legis públics, concertats i privats de les Illes Balears estan cridats a iniciar la vaga a partir del proper 13 de setembre. De fet, les centrals anunciaren ahir que la convocatòria s'amplia finalment al model concertat i privat.

Igualment, les centrals matisaren que la vaga també tindrà caràcter indefinit a Menorca, malgrat que en l'assemblea de l'STEI-i de dilluns horabaixa guanyàs l'opció intermitent (fer dos dies d'aturada cada setmana).

Tanmateix, la unitat sindical quedà trencada després que UGT i ANPE fessin públic que no donen suport a la vaga indefinida. Carme Santamaria, portaveu d'Educació d'UGT, assegurà que "tenint en compte les possibilitats reals de negociació que tenim i les previsions de seguiment de la convocatòria, UGT ha pres la decisió de no convocar vaga indefinida".

En tot cas, Santamaria va recordar el rebuig del seu sindicat al TIL i va apostar "per lluitar contundentment per un seguit de mesures que vagin més enllà de les que s'estan plantejant ara", encara que no concretà en què consistirien les mesures alternatives.

Igualment, ANPE qualificà d'"improvisada" l'aplicació del TIL, però no considerà "oportuna" l'estratègia de l'aturada indefinida. "No podem demanar més esforços econòmics als docents", argumentaren des d'ANPE.

La protesta, però, no pareix que tingui marxa enrere. Ahir mateix es formà el Comitè de Vaga, a hores d'ara integrat per sindicalistes de l'STEI-i i CCOO, i es reactivà la convocatòria d'assemblees escola per escola perquè ratifiquin la decisió d'anar a la protesta. A més a més, les centrals sindicals perfilen ja el full de ruta de les mobilitzacions. Per començar, els vaguistes realitzaran concentracions a totes les escoles de les Illes Balears a primera hora del divendres de la setmana que ve.

Posteriorment, les protestes unitàries tindran lloc entre les 11.30 i les 13.30 hores a les quatres capitals de les Illes. Concretament, a Palma es farà davant el Consolat de la Mar, mentre que a Maó i Vila d'Eivissa protestaran davant les respectives delegacions territorials d'Educació. Finalment, a Formentera es concentraran a la plaça de la Constitució (Sant Francesc).

Així mateix, el Comitè de Vaga prepara la convocatòria d'una gran manifestació a Palma, que tingui la coorganització de la comunitat educativa i d'entitats de la societat civil. En principi, la primera gran manifestació educativa del nou curs, que tornarà a vestir de verd (el color de la plataforma Crida i de la lluita educativa en general), es durà a terme d'horabaixa i no necessàriament entre setmana (per arreplegar el màxim possible de manifestants).

Pares i mares

Jaume Ribas, portaveu de la federació de pares i mares Coapa, assegurà ahir que no els agrada la convocatòria de la vaga indefinida "perquè generarà moltes molèsties a les famílies". Ara bé, Ribas afegí de manera contundent: "Entenem que facin vaga, en compartim els motius i per descomptat respectam el seu dret a la vaga".

stats