CANVIS EN EL GOVERN CONFLICTE EDUCATIU
Balears 28/09/2014

Educació admet la derrota del TIL

La nova consellera obre la porta que cada centre decideixi si aplica o no el trilingüisme i apel·la a la seva “responsabilitat”

Mercè Pinya
3 min

PalmaLa tan enyorada autonomia de centres té una finestra oberta des de l’entrada de Núria Riera a la Conselleria d’Educació. La substituta de Joana Maria Camps sembla disposada a no perdre ni un minut; tot i ser dissabte, va anunciar que l’aplicació del TIL “és un poc decisió de cada centre”.

D’aquesta manera, la nova consellera obre la porta a l’autonomia de cada centre amb vista a no aplicar el TIL i aprovar un altre projecte lingüístic.

“El que hem de dir als col·legis és que els projectes aprovats poden continuar aplicant-se perquè la suspensió cautelar no impedeix que es continuïn aplicant, cosa que no vol dir que cada centre que no el tingui aprovat pugui anar valorant la seva situació. Sí que apel·lam a la seva responsabilitat, perquè volem complir aquests compromisos”, expressà Riera ahir migdia, després de les primeres reunions de contacte que mantingué amb representants sindicals i de famílies de l’escola privada i concertada.

Núria Riera va voler escenificar ahir un canvi de plantejament i evità en tot moment mostrar-se contundent ni en el fons ni en les formes i va insistir en el fet que seran els centres els que tindran la darrera paraula sobre els seus projectes lingüístics.

“Ens trobam en un moment d’impasse, pendents dels jutjats”, va reconèixer la nova consellera, que tot i el canvi de cantet, repetí l’argument del Govern dels darrers dies: que “la suspensió cautelar no impedeix que [els projectes lingüístics aprovats] es continuïn aplicant”.

Es tracta, en definitiva, d’una qüestió de matisos però molt important ja que Riera digué que els projectes TIL aprovats “poden” continuar aplicant-se, però en cap moment no digué que hagi de ser així.

“Volem aplicar el trilingüisme i tenim un marc establert per aplicar-lo, però també s’han d’escoltar els centres, sense crear tensions, pressions i que sigui viable, aplicable per als professors”, defensà la consellera. Així, Educació manté ara que cada centre “pot” anar valorant la seva situació i apel·la a la “responsabilitat perquè pugui continuar aplicant-se”. Canviar els projectes lingüístics suposaria, segons Riera, una tramitació administrativa que implicaria canviar llibres i horaris, i conduiria a una situació “caòtica”. Per això, la consellera es posà ahir “a disposició” dels centres per resoldre’ls els problemes amb els seus PTIL. “La solució l’has de fer comptant amb la gent que l’ha d’aplicar”, assegurà.

Tot aquest plantejament contrasta radicalment amb la contundència mostrada per José Ramón Bauzá aquest divendres mateix, quan digué que “el fons de la qüestió no es qüestiona per part del tribunal; només raons formals, i molt discutibles”.

El relleu de Camps ha posat també de manifest el que la comunitat educativa ja havia posat damunt la taula però que l’exconsellera i el seu secretari autonòmic, que de moment continua, negaven: que el TIL s’aplicava amb normalitat. El fet és que a dia d’ahir l’equip directiu d’Educació encara només li va poder proporcionar una xifra aproximada dels centres que encara no tenen els projectes TIL aprovats i no serà fins demà que no tindrà l’informe definitiu damunt la taula.

No descarta canvis a l’equip

La nova consellera va mantenir ahir a primera hora una primera reunió de contacte amb el seu nou equip directiu.

Sobre la possibilitat de fer canvis en les persones que l’integren, en declaracions als mitjans de comunicació Núria Riera explicà que primer de tot ha de “valorar” els informes de cada àrea que ha sol·licitat. “De primeres compt amb tots, però també he de veure-ho en funció de les necessitats”. En aquest sentit, apuntà que “cal veure si s’ha de fer alguna modificació” i destacà que, en cas de fer-se, “sempre serà per millorar”. Igualment apuntà que es tracta d’un “bon equip”.

Quant als inspectors, descartà ahir donar-los instruccions immediates abans de “conèixer la feina” que s’ha de fer. La intenció, digué seguint amb el cercat to conciliador, és “trobar punts en comú”.

El primer contacte de la nova consellera amb la comunitat educativa es va produir ahir dematí amb el president de la Confederació catòlica nacional de pares de família i pares d’alumnes (FAIB-Concapa), Francisco Picó. Els seguiren el president del sindicat ANPE, Antoni Riera, i els representants de FE-CCOO, Toni Baos i Glòria Escudero. Aquests darrers recordaren a Riera que el “llimb jurídic” on està el TIL és “paradoxalment, una situació que ens possibilita treballar el consens i la negociació”, i insistiren que no acatar la sentència i recórrer-la seria entès per la comunitat educativa com un gest de rebuig al diàleg i consens.

Riera continuarà demà dematí amb la ronda de contactes amb els representants de la comunitat educativa. La consellera rebrà demà els dirigents de FETE-UGT i de l’STEI i els presidents de les associacions de directors de Primària i de Secundària. A l’horabaixa, es reunirà amb Ismael Alonso, d’USO, i Bernat Alemany, d’Escola Catòlica.

stats