Benestar
Suplements 10/10/2023

Quantes cremes necessitem cada dia?

Tenir en compte totes les recomanacions per cuidar de la pell de la cara és complicat, però la majoria de dermatòlegs coincideixen: com més simple sigui la rutina, millor

Erica Sweeney / The New York Times
4 min
Una dona posant-se crema hidratant a la cara en una imatge de recurs.

Escollir sabons, cremes hidratants i productes per a la pell a la farmàcia pot ser una experiència desconcertant, i això si abans no has estat navegant per les xarxes socials.

Els metges també estan frustrats. "Tothom està donant consells sobre tenir cura de la pell, i la gent està sobrepassada amb tanta informació", diu Ahmad Amin, professor associat de dermatologia de la Facultat de Medecina de la Universitat Northwestern.

Els dermatòlegs recomanen simplicitat i diuen que la rutina de cura de la pell hauria d'incloure alguns passos essencials: neteja, hidratació i protecció solar. Hem demanat als experts que ens guiïn a través d'aquests tres passos essencials.

Com rentar-se la cara

Segur que saps que hauries de rentar-te la cara, però és possible que no sàpigues realment per què o quina és la millor manera de fer-ho.

Netejar la pell permet eliminar el greix, la brutícia, les cèl·lules mortes, el maquillatge i els contaminants ambientals, assegura Patricia Farris, dermatòloga. Aquesta acumulació pot obstruir els porus i provocar acne, i els contaminants poden provocar la producció de radicals lliures, que contribueixen a l'envelliment de la pell, afegeix.

La majoria de les persones haurien de rentar-se la cara dues vegades al dia, però si tens la pell seca o sensible amb un cop n'hi ha prou, diu la dermatòloga Hope Mitchell. Rentar-se la cara més vegades pot ser perjudicial per a la capa més externa de la pell, i pot provocar vermellors, picors, sequedat i erupcions cutànies, assegura l'experta.

Tria el netejador facial adequat depenent del teu tipus de pell. La doctora Farris aconsella els netejadors hidratants per a persones amb la pell seca, els de base de gel o espuma per a les pells grasses o un producte suau i sense fragància per a la pell sensible.

No necessites gastar-te una fortuna: les marques de farmàcia com Neutrogena, CeraVe i La Roche-Posay són efectives, diu Farris.

Fes servir crema hidratant

Farris també assegura que la hidratació diària evita que la pell s'assequi i pot reduir l'aparició de línies fines. "Però és necessari encertar la crema, igual que passa amb el netejador", concreta.

Escull una crema sense olis si tens la pell grassa. Per a pells seques, fes servir un producte més cremós, etiquetat com a "hidratant" o "per a pell seca". Les persones propenses a l'acne han de buscar cremes hidratants no comedògenes, és a dir, que no obstrueixen els porus de la pell.

Mitchell diu que per a la majoria de persones es recomana hidratar la pell dues vegades al dia. És probable que durant l'hivern notis la pell especialment seca i hagis de fer-ho més sovint.

"Si notes que la pell et tiba, és un senyal que necessita hidratació amb urgència", diu. En general, es pot fer servir el mateix producte al matí i a la nit, però si la crema hidratant de dia conté protector solar fes-ne servir una de diferent abans d'anar a dormir.

Igual que amb els netejadors, hi ha moltes cremes hidratants efectives disponibles a la farmàcia disponibles.

La importància de protegir-se

La protecció solar ha de formar part de la rutina facial de tothom, independentment del tipus o el to de pell, diu el doctor Amin. Els raigs ultraviolats del sol poden augmentar la producció de radicals lliures i malmetre el col·lagen, cosa que accelera l'aparició de línies i arrugues.

Massa exposició al sol també augmenta la producció de melanina, que pot provocar taques a la pell i augmentar el risc de patir càncer de pell, segons l'Acadèmia Nord-americana de Dermatologia.

Busca protectors solars d'ampli espectre, que protegeixin la pell dels raigs UVA i UVB i que tinguin almenys un FPS de 30, que és el mínim recomanat pels dermatòlegs. Hi ha moltes opcions efectives de protector solar, així que els dermatòlegs aconselles trobar-ne un que t'agradi per assegurar-te que el faràs servir cada dia.

Les cremes hidratants que tenen protector solar poden ser una bona opció quan tens poca exposició al sol. Però molts productes combinats tenen un FPS de 15, més baix que la recomanació estàndard. Així que sovint és millor fer servir un protector solar per separat, sobretot si passes estones llargues sota el sol.

Altres passos a tenir en compte

A banda de netejador, de crema hidratant i de protector solar –que Farris anomena "els bàsics"–, es pot afegir un sèrum, un exfoliant, una crema per als ulls i un tònic. "Depèn del que estiguis intentant aconseguir", diu.

Aquests productes sovint contenen ingredients actius com antioxidants, retinol o àcids, que poden oferir protecció addicional contra els raigs UV i beneficis antienvelliment, i les cremes per als ulls estan formulades específicament per a la pell sensible al voltant dels ulls, diu.

Quan es fa servir una combinació de productes, Farris aconsella aplicar sèrums i cremes per als ulls després de la neteja, però abans de la crema hidratant i la protecció solar. I recomana que cada cop que afegeixis passos a la rutina, provis un producte un cop i el facis servir unes tres setmanes abans d'afegir alguna cosa més.

"No hem de limitar-nos a posar capes i capes, perquè sovint això pot comportar irritacions cutànies, empitjorar la sequedat o fins i tot causar reaccions al·lèrgiques", assegura. Si notes que els productes et causen problemes, deixa'ls d'utilitzar.

Si has provat alguns productes per a la cura de la pell i no obtens els resultats desitjats, parla amb un dermatòleg, diu Amin. Rebràs consells sobre quins productes o ingredients poden millorar la teva pell en funció de les teves necessitats individuals i quins productes són "més màrqueting que beneficiosos".

stats