Seguretat vial
Suplements 14/07/2023

És oficial: les autocaravanes ja poden aparcar on vulguin sense por de les multes

La direcció general de Trànsit ha actualitzat la normativa i deixa clar que poden aparcar com qualsevol altre vehicle

2 min
Les autocaravanes poden estacionar allà on vulguin

El caravàning està molt de moda, i només cal fer una ullada a les carreteres per veure com cada cop més usuaris decideixen passar les vacances a bord d'un d'aquests enormes vehicles, que són, en molts casos, literalment cases amb rodes. Però un dels problemes que més maldecaps han causat històricament als caravanistes és saber on podien aparcar, ja que durant molts anys la normativa no ha estat prou clara i ha deixat llibertat als ajuntaments perquè decidissin si una autocaravana estava aparcada (estacionada) o acampada.

Com que acampar està sancionat si no es fa en llocs habilitats, sovint visitar pobles o ciutats en una autocaravana era, més que una aventura, un risc. Però recentment la direcció general de Trànsit (DGT) ha actualitzat la instrucció PROT 2023/14, un document que resol tots els dubtes que es podien tenir sobre aquest tema i que deixa molt clars quins requisits cal complir per considerar que una autocaravana o camper està estacionada i no acampada.

La instrucció PROP 2023/14 recull tota la normativa referent a l'estacionament de les autocaravanes.

Qualsevol autocaravana o 'camper' pot aparcar on vulgui

La instrucció PROT 2023/14 especifica clarament que estacionar no és acampar, de manera que qualsevol campista pot aparcar allà on vulgui sense cap més limitació que la de l'espai que ocupa el seu vehicle. Però alhora indica tres requisits fonamentals perquè aquesta normativa es pugui aplicar:

  1. Que el vehicle, amb el motor aturat, només estigui en contacte amb el terra a través de les rodes (i no s'utilitzin les potes estabilitzadores ni qualsevol altre artefacte, excepte els calçadors previstos pel Reglament General de Circulació).
  2. Que el vehicle no ocupi més superfície que la que requereix tancat, és a dir, sense el desplegament d'elements projectables, cadires, taules, etc., que requereixen una superfície superior a la delimitada pel perímetre del vehicle.
  3. Que el vehicle no emeti cap mena de fluids o sorolls a l'exterior.
A efectes pràctics, estacionar amb una autocaravana o 'camper' serà igual que fer-ho amb un altre vehicle.

En cas que s'incompleixi algun dels requisits anteriors, la DGT afirma que no es tractaria d'una maniobra inclosa a la normativa sectorial del trànsit de vehicles i de caràcter habitual, la d'estacionar, sinó d'una activitat regulada per les normatives corresponents, o sigui, que es tractaria d'una acampada. Sigui com sigui, el més important és que si tot és correcte, l'estacionament de l'autocaravana és com el de qualsevol altre automòbil.

En qualsevol cas, la DGT també assegura al document que caldrà tenir en compte les normatives autonòmiques que s'hagin aprovat en aquest sentit, però que com a màxim coexistiran amb l'aplicació de la legislació estatal sobre el trànsit i la seguretat viària, especialment en la normativa referida a les maniobres d'aturada i estacionament.

stats