Info/gràfica
Suplements05/02/2024

El rebost d’hivern: què hem de menjar ara?

Les fruites i verdures dels mesos més freds tenen fama d’avorrides però res més lluny de la realitat. Aquesta època ens porta varietat de productes frescos per alegrar els nostres plats.

Les imprescindibles

Principals components nutricionals
De més a menys percentatge de la ingesta diària recomanada (IDR)

Avantatges dels productes de temporada i de proximitat

Cargando
No hay anuncios

Més valor nutricional

Si alguna cosa caracteritza les fruites i verdures de temporada és la seva densitat nutricional. Diferents estudis apunten que les varietats salvatges d'aliments són més denses nutricionalment que les cultivades (4,5). Escollint producte de temporada aconseguirem minimitzar el minvament nutricional que ha comportat la producció en massa d'aliments.

Millors propietats organolèptiques

Tot i que les tècniques de producció artificial de fruites i verdures són cada cop més sofisticades, encara no han aconseguit imitar per complet els efectes de la maduració tradicional. Textura, olor, aparença i gust continuen sent més intensos en els productes de temporada.

Cargando
No hay anuncios

Preu més econòmic

Els productes de temporada solen ser més econòmics. Aprofita!

Origen més ‘natural’

Ara que està tan de moda la paraula natural i que sovint les marques comercials fan servir a la lleugera, és més probable que un producte de temporada hagi madurat a terra o a l’arbre que no un de fora de temporada. Això, però, tampoc no és cap garantia.

Cargando
No hay anuncios

Més protecció del medi ambient

L'impacte que té el consum d'aliments de temporada en el medi ambient és molt menor que el dels de fora de temporada. Aquest és un dels pros més interessants. Tal com comentàvem abans, si, a més d'escollir productes de temporada, escollim producte local estarem minimitzant al màxim l'impacte que la nostra visita al supermercat tindrà sobre el medi ambient.

Un plat de temporada

Crema de carxofa amb ou ferrat, tòfona i parmesà
Ingredients per a 4 persones
Cargando
No hay anuncios

Prepareu un brou vegetal

  1. Netegeu i peleu les verdures. Del porro n’aprofitarem només la part verda.
  2. En una cassola amb un raig d’oli d’oliva, marqueu les verdures a foc fort. 
  3. Afegiu-hi el julivert i tireu-hi aigua fins que ho cobreixi tot. Bulliu-ho deu minuts i deixeu-ho reposar amb el foc apagat durant deu minuts més. Coleu-ho i reserveu l’aigua per bullir les verdures per la crema.
  4. Netegeu i peleu les carxofes. Talleu-les per la meitat.
  5. Bulliu les carxofes i les patates durant uns quinze minuts en l’aigua de les verdures.
  6. Un cop cuites, passeu les verdures i el caldo per la batedora.
  7. Feu uns ous ferrats amb oli abundant.
  8. Serviu la crema en un plat fondo i poseu-hi l’ou al damunt. 
  9. Ratlleu-hi per damunt tòfona negra i afegiu-hi unes làmines de formatge parmesà.
Cargando
No hay anuncios
Infografia al paper de l'ARA Diumenge