LA BUTXACA
Suplements 07/07/2023

Deixeu la butxaca, ara toca fer despesa

La diversificació, concepte important en les inversions, també l'hem d'aplicar entre treball i oci

2 min
Bones vacances

El concepte més important en finances és la diversificació. Segur que deveu haver sentit la frase: "Mai poseu tots els ous a la mateixa cistella". Sembla lògic i simple, però no ho fem. Diversificar no vol dir invertir en tres bancs: CaixaBank, Santander i Sabadell. Diversificar vol dir triar sectors diferents de l’economia. I ni així, perquè moltes empreses de sectors diferents estan relacionades entre elles.

Però diversificar no només s'aplica a les inversions, tema del qual hem parlat els últims mesos. També a la nostra vida hem de diversificar entre treball i oci. La majoria de models econòmics es limiten a aquesta disjuntiva sobre el nostre dia a dia, però si us hi pareu a pensar, és així de cert. Vivim en una societat frenètica amb un model d’obligacions de sol a sol, on treballem, mengem, socialitzem, descansem i tornem a començar. I per una vegada, toca frenar o abaixar el ritme.

Ha arribat l’estiu i, amb ell, les vacances per a gran part de la població. Durant l’any, el treball va per davant de l’oci i toca capgirar-ho. A la pràctica, també estem diversificant entre treball i oci: visitant llocs propers, descobrint Catalunya, a l’altra punta del món o descansant a casa. Però ha arribat el moment de carregar piles. La nostra vida no s’ha de limitar a acumular estalvi. Segurament, ha arribat el moment de desprendre’ns de part d’ell.

Cert és també que, igual que nosaltres, ho fa la resta de la població. Estem davant d’unes de les vacances més cares de la història i, tot i això, tindrem un estiu rècord en termes de turisme. Per una vegada, diversificar per a la butxaca també implica fer despesa i en què millor gastar-ho que en nosaltres mateixos i el nostre oci. Al setembre, tornarem a parlar de com estalviar, però ara, toca fer despesa i toca gaudir.

stats