Coneixes els beneficis de menjar fruita i hortalisses cada dia?
El consum diari d'almenys tres racions de fruita i dos d'hortalisses contribueix a una alimentació saludable i té un paper important en el sa creixement dels més petits
T’has preguntat mai per què els grans sempre diuen que “menjar fruita i hortalisses és molt important”? Aquests aliments són imprescindibles en una alimentació saludable i ajuden als infants a créixer sans, forts i plens d’energia. De fet, incloure-les diàriament i en les quantitats recomanades redueix el risc de patir malalties cardiovasculars, intestinals, d’obesitat i, fins i tot, algun tipus de càncer, i garanteix una bona aportació de vitamines, minerals, fibres i aigua, i unes substàncies beneficioses anomenades fitoquímiques, que són petits escuts protectors que el cos utilitza per defensar-se del que és dolent.
Aquest curs 2024-2025, els departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, amb el cofinançament de la UE, han continuat impulsant el programa Fruita i hortalisses a les escoles, una campanya que promou el consum de fruites i hortalisses entre l’alumnat de 3 a 12 anys, a totes les escoles que ho demanen. Enguany, el projecte ha arribat a 664 centres i a 147.646 alumnes, i ha comptat amb 600 tallers i 400 visites a explotacions agrícoles i ramaderes. L’objectiu ha estat convertir els infants en protagonistes de l’aprenentatge dels hàbits saludables i que en prenguin consciència a través del consum d’aquests aliments.
5 trucs per menjar fruita i hortalisses: converteix-ho en un hàbit diari
El consum diari de mínim tres racions de fruita i dos d'hortalisses contribueix a una alimentació saludable i té un paper important en el sa creixement dels més petits. Els cinc trucs que ajudarà als infants a consumir-ne més són:
Fruites fresques
Tenir un bol de fruites fresques a la taula o a la nevera.
Amanides amb fruita
Afegir fruites com la poma, la taronja, el raïm o la síndria a les amanides.
Tallar fruita
Tallar fruita i guardar-la en un recipient tancat a la nevera.
Incorporar les hortalisses en cada àpat
- En el 1r plat: crema de carbassó.
- En el 2n plat: llenties guisades amb hortalisses.
- De guarnició: enciam, tomàquet o escalivada.
Sofregits, samfaines i més
Preparar sofregits, samfaines o preparacions variades d’hortalisses i congelar-les per més tard.
Triar proximitat és també triar qualitat
Les fruites i les hortalisses de proximitat i de temporada són més gustoses, més sanes i més sostenibles. No és el mateix comprar al costat de casa que a l’altra punta del món. Per això, a Catalunya, triar proximitat és també triar qualitat. L’objectiu del calendari de fruites i hortalisses de temporada de Catalunya és promoure’n el consum i proposar-les com una alternativa al consum d’altres aliments amb menys qualitat nutricional perquè els infants gaudeixin menjant sa i sostenible.