Successos
Societat Successos 04/12/2023

Detenen tres persones per explotar treballadors en una cadena de locals

Arran de diverses inspeccions, la Policia Nacional ha identificat fins a nou víctimes d'aquesta situació

ARA Balears
2 min
Agents de la Policia Nacional en un dels locals registrats

PalmaAgents de la Policia Nacional han detingut tres persones d'una cadena de locals, el propietari, l'administrador i el controlador dels locals, per delictes contra els drets dels treballadors i contra els drets dels ciutadans estrangers. Segons ha informat el cos policial, arran d'inspeccions fetes amb la finalitat de detectar possibles víctimes de tràfic de persones, varen poder saber de l'existència de treballadors, alguns d'ells en situació irregular, que podrien estar sent explotats laboralment en un estand situat en un centre comercial de Palma. En aquesta inspecció es varen identificar cinc persones, entre elles l'encarregat. Dos d'aquests treballadors es trobaven en situació irregular.

Després d'aquest primer escorcoll i dels testimonis dels treballadors, la Policia va poder tenir coneixement d'un altre local, situat en un carrer cèntric de Ciutat, explotat per les mateixes persones. D'aquesta manera, els agents varen fer una inspecció al comerç, en aquest cas acompanyats per funcionaris d'Inspecció de Treball i Seguretat Social. En aquesta inspecció, varen ser identificats dos treballadors més en les mateixes circumstàncies.

Així mateix, a conseqüència d'altres investigacions, es varen localitzar més treballadors que feien feina sense contracte o en situació irregular, fins a identificar un total de nou persones. Els agents varen poder constatar que el tracte laboral donat als empleats de l'empresa era totalment diferent en funció de la seva situació administrativa a Espanya. En aquest sentit, els que estaven en situació il·legal i, per tant, no tenien contracte, havien de complir uns objectius de venda, que podien ser des d'aconseguir uns beneficis diaris de 100 euros o 4.500 al mes. Si aquest objectiu no es complia, se'ls descomptava el salari d'un dia complet.

A més, se'ls imposaven jornades laborals de semiesclavitud, com ara 13 hores diàries de dilluns a dissabte, fins i tot en algunes ocasions la setmana sencera, amb cap dia lliure. Si la jornada era de 13 hores laborals, l'objectiu mínim era de 300 euros. Els treballadors també eren penalitzats amb multes per utilitzar el mòbil o no vestir de negre, i en el moment de la 'contractació' se'ls informava que si estaven en situació irregular el sou era de sis euros l'hora, mentre que si tenien permís de residència i feina, el sou era l'estipulat per conveni. Una vegada els agents varen poder reunir les proves i els testimonis necessaris, varen detenir els implicats, que varen passar a disposició de l'autoritat judicial.

stats