Migracions
Societat Successos 01/01/2023

Detenen cinc homes que patronejaven pasteres a Mallorca i Eivissa

La Policia també ha arrestat altres passatgers de les pasteres que havien estat expulsats d'Espanya anteriorment i tenien ordres de detenció

ARA Balears
2 min
Una pastera a la deriva, en una imatge d'arxiu.

PalmaLa Policia Nacional ha arrestat cinc homes com a presumptes autors dels delictes d'afavoriment de la immigració il·legal i pertinença a organització criminal per haver patronejat pasteres amb migrants des d'Algèria fins a Mallorca i Eivissa.

Entre els dies 25 i 28 de desembre arribaren a les Balears més de 300 persones procedents de les costes d'Algèria a bord d'aquest tipus d'embarcacions.

Segons ha explicat la Policia en un comunicat recollit per Europa Press, aquestes persones o bé són rescatades a la mar per Salvament Marítim o la Guàrdia Civil, o bé se les localitza a les costes i platges de l'Arxipèlag i després passen a disposició del cos policial. La Brigada d'Estrangeria i Fronteres procedeix a la seva detenció i inicia els tràmits per a l'expulsió de tots ells en virtut dels acords amb els seus països d'origen.

Simultàniament, s'obren investigacions per determinar, identificar i processar els patrons de les embarcacions pels delictes ja esmentats. La Policia apunta que les indagacions per identificar els patrons són "molt complexes" a causa de les característiques de la tipologia delictiva, la llei del silenci generalitzada entre els migrants, les pors i les desconfiances dels testimonis a l'organització criminal, l'escàs temps per efectuar les investigacions i el canvi en el modus operandi, entre altres factors.

Malgrat això, en la darrera arribada, la Brigada de Mallorca i Eivissa ha aconseguit identificar-ne cinc, que han estat detinguts i passaran a disposició judicial –a Palma, Manacor i Eivissa–, acusats dels delictes d'afavoriment de la immigració irregular amb greu risc per la vida de les persones, contra els drets dels ciutadans estrangers i pertinença a grup criminal.

Les autoritats judicials han decretat presó provisional per a quatre i també s'ha arrestat altres passatgers que ja havien estat a Espanya, d'on se'ls havia expulsat, i tenien obertes ordres de detenció.

L'origen dels passatgers que viatgen en aquest tipus d'embarcacions és molt variat, però principalment les empren algerians, marroquins i persones procedents de països centreafricans.

stats