Successos

Els exploradors de l'est que cultivaven quilos i quilos de marihuana al Pirineu

Els Mossos detenen 21 persones i confisquen droga valorada en 50 milions d'euros

4 min

BarcelonaMés que traficants, d'entrada semblaven exploradors. Els Mossos d'Esquadra ho comparen amb una expedició de grecs o romans que buscava nous territoris a conquerir. Un d'ells caminava hores i hores per la muntanya cercant el lloc perfecte, obrint-se pas entre esbarzers i baixant per margeres. Havia de buscar un espai lluny de tota civilització, amagat, boscós, però que tingués un rierol o una bassa a prop per tenir aigua. Un cop l'havia trobat, un "escamot" es desplaçava a la zona. Carregats amb destrals i serres (no podien cridar l'atenció ni fer soroll), desforestaven la parcel·la. Després, portaven una bomba d'aigua per crear un rec que anés des del rierol fins a la futura plantació. Només quedava plantar la marihuana, muntar quatre tendes de campanya i començar a cultivar.

Tot es feia a peu. Portar les bombones de butà per cuinar i també transportar la marihuana preparada per vendre fins a una carretera. Com si fossin antics contrabandistes, es penjaven un fardell a l'esquena amb quilos i quilos de droga. "No hi havia camins ni corriols per arribar-hi, era bosc", explica el sotsinspector César Jou, cap de l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Alt Pirineu i Aran dels Mossos. Ell ha liderat una investigació que ha acabat amb 21 persones detingudes, una quinzena de plantacions desmantellades i una gran quantitat de marihuana requisada: 27.000 plantes que al mercat tenien un valor de gairebé 50 milions d'euros. La majoria d'elles estaven en punts perduts del Pirineu lleidatà. "Era molt inaccessible", continua el sotsinpector, i descriu l'Odissea que va haver de fer la policia i l'autoritat judicial per arribar-hi, amb més d'una caiguda i uniformes plens de fang.

Tot va començar fa un any i mig a la Baronia de Rialb, un municipi de poc més de 200 habitants de la Noguera. En un punt perdut del terme municipal els Mossos hi van trobar una plantació de marihuana a l'aire lliure amb més de 500 kg de droga. Fins a quatre persones l'estaven cuidant permanentment. Molt aprop de la plantació la policia hi va veure un Citroen antic i aquest petit detall va posar nom a l'operatiu 4 Cavalls. la investigació va continuar amb una altra plantació desmantellada molt a prop. Al darrere no hi havia fent de la Noguera, sinó traficants dels països de l'est. No interactuaven amb els veïns ni baixaven als nuclis urbans. Era una organització estructurada i jeràrquica. Els cuidadors anaven i venien de l'Europa de l'Est i funcionaven per torns. Hi estaven uns mesos i després tornaven a casa seva. En canvi, els líders estaven establerts en apartaments i casos de la costa catalans, des de Lloret de Mar fins a Salou.

Aprofitant les estacions

Les plantacions també eren rotatives. De novembre a març se centraven en plantacions indoor que els Mossos sospiten que tenien en cases i naus ocupades a tocar de la costa, mentre que quan el clima era més càlid tornaven al Pirineu per reactivar les plantacions oudoor. El sotsinspector explica que els primers mesos de primavera cultivaven la droga en hivernacles i quan arribava l'estiu ho feien a l'aire lliure. Eren plantes on s'aprofitava pràcticament tot, ja que estaven "modificades genèticament" per ser "més productives". Només van tenir algun entrebanc amb la sequera, ja que els Mossos van detectar que se'ls havia acabat l'aigua d'algunes basses. I l'aigua, diu l'investigador dels Mossos, és el seu principal "cavall de batalla". De fet, sempre intentaven no fer soroll, però obviaven aquest principi per mantenir el seu rec: de nit, engegaven la bomba d'aigua.

El primer grup criminal els Mossos el van aconseguir desarticular a finals de 2022. Unes setmanes més tard, però, els agents de la comissaria de Tremp van trobar un espai desforestat amb signes evidents d'haver-se utilitzat recentment com a plantació de marihuana. Era en una zona boscosa i de difícil accés a Sarroca de Bellera, una població de poc més de 100 habitants del Pallars Jussà. Ja feia fred, i la policia va preferir esperar a veure si tornaven quan fes més calor, i així va ser.

2 i 4 cavalls

L'abril d'aquest any hi van reprendre l'activitat. Hi havia dues persones que cuidaven la plantació i dues més que feien tasques de transport i logística. Analitzant els seus perfils més a fons, els investigadors els van poder vincular amb més platnacions al Pallars Jussà i a Rupit i Pruit, a Osona. El setembre passat, els Mossos ja ho tenien tot preparat per desmantellar les plantacions i detenir-los. L'operació va ser el dia 13, amb fins a nou detencions i més de 6.000 plantes de marihuana destruïdes. Aquest operatiu es va anomenar 2 cavalls. Ara, la tasca policial se centra en saber del cert si els criminals del 4 cavalls eren els mateixos que el dels 2 cavalls. És una sospita fonamentada: venen dels mateixos països, utilitzen les mateixes tàctiques i les plantacions estaven molt a prop unes de les altres. La policia considera que estan aquí des del 2021, el moment en el qual alguns veïns d'aquests pobles del Pirineu van començar a veure gent de l'est per la seva zona.

La droga, però, no es quedava a Catalunya. Fonts policials apunten que el seu objectiu era portar-la al nord d'Europa, on el preu es triplica. Sí aquí un gram de marihuana val sis euros, allà 18. Si la droga que van requisar aquí està valorada en 50 milions d'euros, allà en 150 milions.

stats