Societat 14/07/2020

El nou Pla General de Palma preveu augmentar de 6,2 a 10 els metres quadrats de zones verdes per resident

El document proposa la creació d'una xarxa de parcs públics de gairebé dos milions de metres quadrats

Kike Oñate
2 min
La meitat dels Pulmons verds de Palma estan en perill

PalmaL'esborrany del nou Pla General d'Ordenació Urbana de Palma preveu augmentar de 6,2 a 10 els metres quadrats de zones verdes per resident en un període de 20 anys, segons ha anunciat la regidora de Model de Ciutat, Habitatge i Sostenibilitat, Neus Truyol, aquest dimarts. El document inclou el concepte d'urbanisme ecosistèmic, entenent la ciutat com un únic sistema, i proposa la creació d'una xarxa de parcs públics de gairebé dos milions de metres quadrats.

La revisió del pla actual, que Truyol va presentant cada setmana, preveu que les voreres dels torrents siguin parcs per al gaudi però també per evitar inundacions, perquè hi haurà més marge. A més, afavoririen la biodiversitat dels torrents. El gran repte és crear més zones verdes entre la via de cintura i el barris de Ciutat, especialment en el cas dels barris de Pere Garau, el Rafal i el Viver. Per aquesta raó, el pla preveu crear un gran parc seguint el curs del torrent de na Bàrbara. També es vol fer el mateix en el cas del torrent Gros, cohesionant els municipis de Palma i Marratxí.

El document inclou actuacions per "obrir" la ciutat a la mar i la muntanya, perquè sigui part de la solució a l'hora de fer front a la crisi climàtica. L'esborrany també introdueix actuacions per impulsar la sobirania alimentària i reforçar el sector primari amb l'objectiu de garantir productes locals, reduint la petjada ecològica dels aliments de primera necessitat que venen d'altres territoris. Truyol ha comentat que en el pla s'hi inclouen mesures perquè la ciutat sigui més "permeable" i que les aigües de pluja no recorrin tots els carrers i es tudin a la mar. "Volem que penetrin al subsòl i omplin els aqüífers per tenir més subministrament d'aigua, especialment en períodes de sequera", ha dit.

La regidora ha explicat que el PGOU assumeix la Llei de canvi climàtic balear en l'àmbit de l'urbanisme per desenvolupar la sobirania energètica de Palma fent els edificis més eficients. A més, s'impulsarà la instal·lació de plaques solars a les teulades. El nou pla també vol "humanitzar" el front litoral del municipi des de Calvià fins a Llucmajor, creant una gran via verda. Entre els projectes previstos s'inclouen el de millorar del front marítim per connectar els barris amb el passeig Marítim, la continuació del passeig de Calvià fins a Sant Agustí i Cala Major i la renaturalització de la primera línia de la Platja de Palma.

Destinar els sòls urbanitzables a fer habitatges i zones verdes

El PGOU proposa reduir els sòls urbanitzables del municipi de 494,64 hectàrees a 320,54, i que es destinin a fer més habitatges, zones verdes i equipaments públics, especialment a prop de les barriades on n'hi hagi menys. La revisió del pla també preveu renaturalitzar 1,35 hectàrees al Carnatge i 7,4 a Establiments, com va explicar la setmana passada Neus Truyol.

stats