Societat 04/06/2018

Vuit de cada deu empreses de les Illes tenen problemes per trobar personal amb un perfil adequat

Un estudi revela que a les Balears els empresaris demanen més graduats en Formació Professional que universitaris

Carles Tudurí
2 min
Vuit de cada deu empreses de les illes te problemes per trobar personal amb perfil adequat

PALMAEl món laboral a les Balears presenta moltes singularitats respecte d'altres comunitats autònomes. En destaca el fet que el 82% de les empreses de les Illes reconeix que té problemes per trobar personal per cobrir la seva demanda de treballadors. A la resta de l'estat espanyol, només el 63% de les empreses té aquest problema.

Aquesta és una de les principals conclusions de la investigació que ha fet Educa 2020, presentada aquest dilluns a Palma amb el títol 'Necessitats laborals de les empreses'.

Balears es mostra com la comunitat més forta pel que fa a demanda de treballadors. Un 51,6% de les 158 empreses enquestades assegura que la seva plantilla augmentarà i ni una té previst reduir el personal. A la resta de l'Estat, un 47,1% incrementarà la plantilla i un 5,9% la reduirà.

Un dels punts destacats de l'estudi és la preferència dels empresaris de les Illes per la Formació Professional sobre l'educació universitària. Així, el 34,8% dels enquestats indica que la formació que necessita la seva empresa és Formació Professional de grau mitjà, gairebé el doble que el 17,9% de les empreses estatals, i un 21,8% es decanta per la formació de grau superior. En canvi, només un 26,5% dels empresaris requereixen titulats universitaris, mentre que la mitjana espanyola és del 42,3%.

Les titulacions d'FP més demandades a les Illes són Hoteleria i Turisme, Electricitat i Electrònica i Instal·lació i Manteniment. Els titulats universitaris més demandats són els de Salut, Economia i Empresa i Enginyeria.

El perfil preferit de les empreses balears és el de tècnic especialitzat, que requereix sobretot formació d'FP de grau mitjà i superior. Aquest dos tipus d'estudis sumen el 77% de la demanda de formació de les empreses. Un 89% dels empresaris considera que la universitat no aporta als estudiants les competències requerides pel món laboral.

La presidenta de la CAEB, Carmen Planas, que ha presentat l'esmentat estudi juntament amb el periodista Fernando Jáuregui, president d'Educa 2020, i el director general de la Fundación AXA, Josep Alfonso, ha destacat la necessitat que la universitat s'adapti a les demandes de les empreses. Durant la presentació ha reclamat, per exemple, la necessitat de millorar la formació en idiomes.

Jáuregui ha assenyalat que el nostre món laboral és molt canviant: un 60% dels futurs llocs de feina dels joves encara no s'ha inventat i el 40% dels actuals desapareixerà.

stats