Casa

Vuit consells per planxar millor i evitar arrugues

Recopilem suggeriments d’experts per millorar la nostra relació amb aquesta tasca domèstica i eliminar les marques de la roba de manera més eficient

2 min
Una planxa en una imatge de recurs.

BarcelonaEl Nadal que el Pablo es va independitzar el tió li va cagar una planxa i els Reis li van deixar sota l’arbre una post. “Vaig pensar que m'anirien molt bé, però han passat els anys i tot continua tancat dins l’armari on ho vaig guardar”. Ara és professor en un institut del Maresme i des que va marxar de casa els pares no ha tornat a planxar més: “Abans ho feia perquè formava part de les tasques familiars, però ara ho trobo innecessari”. La Irene és dissenyadora gràfica i viu en un pis compartit a Barcelona. Acaba de fer trenta anys i tampoc la utilitza: “Em fa mandra. Procuro estendre de pressa quan trec la roba de la rentadora. La sacsejo bé i miro d’eixugar les camises en un penjador perquè no s’arruguin tant”. 

La tasca més odiada

L’animadversió del Pablo i la Irene cap a la planxa no és excepcional. Segons una enquesta recent de l’empresa d’electrodomèstics Puntronic, set de cada deu dels enquestats asseguren que planxar és la tasca domèstica que menys els agrada, fins i tot menys que netejar el lavabo. Per què ens agrada tan poc i cada vegada ho fem menys? Segons el periodista de l'ARA i especialista en moda Joan Callarissa, el motiu principal és que no sabem com fer-ho correctament. “És cert que tots tenim poc temps i que podem sobreviure amb uns pantalons sense planxar, però la roba arrugada és una mala carta de presentació i pot donar una imatge de persona descuidada”. Per a l’organitzadora professional Clara Massons, veure roba arrugada dins l’armari pot ser una font d’estrès. “Quan veus aquella camisa que vas dir fa dies que planxaries al calaix et recorda tota la feina que tens pendent i et pot angoixar. Planxar és cuidar la roba i és una manera d’agrair-li que et protegeixi, t’abrigui i et doni seguretat”, afirma. Com podem millorar la nostra relació i les nostres habilitats amb aquest electrodomèstic?

1. Trobar la planxa adequada

Les tres preguntes que ens hem de fer quan comprem una planxa és quanta roba necessitem planxar, quants diners ens volem gastar i de quin espai disposem a casa. Si planxem poc, tenim poc espai i poc pressupost, la millor opció és una planxa de vapor convencional. Els centres de planxa són una bona opció per a famílies que tenen molta roba o per a persones amb poc temps, ja que és més ràpid que la planxa convencional. Ara bé, són més voluminosos i més cars. Els experts recomanen el centre de planxa perquè produeix vapor continu i més pressió i amb una sola passada allisen la roba i no la fan malbé. Les planxes verticals poden ser útils per allisar cortines o camises penjades, però si la roba està molt arrugada no ens faran servei.

2. Preparar el 'kit' essencial

L’organitzadora professional Clara Massons aconsella que, si és possible, tinguem un espai de la casa dedicat a aquesta activitat. “Una de les coses que més mandra fan és obrir la post de planxar, així que si la tenim sempre preparada serem més constants. En cas que no tinguem espai, amb una habitació on hi hagi llum serà suficient”. A més a més de la planxa i la post, també és important tenir un kit de la planxa que inclogui un drap net per evitar marques, un esprai amb aigua per humitejar la roba i un raspall per treure el borrissol de les peces o el pèl acumulat de les mascotes. 

És recomanable planxar en una habitació on hi hagi llum.
3. Rentar i estendre amb cura

Per poder planxar bé primer s’ha de rentar i estendre la roba adequadament. Els experts recomanen no atapeir la rentadora ni passar-se centrifugant i utilitzar suavitzant. A l’hora d’estendre, col·locar les pinces a les costures o en zones poc visibles perquè no es notin les marques i disposar cada peça amb cura, sense que es toquin entre elles. I encara que s’estengui bé, és necessari donar un cop de planxa a la majoria de peces, però ens estalviarà temps, ja que estaran menys arrugades. Massons incideix que quan recollim la roba i la deixem al cubell no la deixem feta una bola i evitem que se n’acumuli molta, pel fet que el pes de les peces farà que s’arruguin més. 

4. Llegir les etiquetes

La roba que solem comprar no és de gaire bona qualitat i per cuidar-la bé amb les rentades i la planxa és importantíssim llegir les etiquetes i saber amb quin teixit treballem, asseguren els experts. Una bona elecció de les peces noves que adquirim pot reduir el temps de planxada. I per encertar-la, cal llegir l’etiqueta. Els teixits de fibres naturals de cel·lulosa, com el cotó o el lli, són els que s’arruguen amb més facilitat, i després vindrien els de fibres sintètiques com el polièster o el niló. Si fugim de la planxa, l’ideal és escollir roba amb almenys un 25% de licra. 

5. Protegir la roba de marques i cremades

A l’hora de planxar és recomanable fer-ho amb la roba girada per evitar cremades i traços indesitjats. Per protegir-la millor també es pot planxar damunt d’una tela protectora com un drap net de roba o els que venen en botigues especialitzades. Clara Massons aconsella que si no tenim temps de separar la roba per teixits, el millor seria planxar amb una temperatura suau sempre i així evitar accidents. 

6. Començar per les costures

Els experts remarquen que és important començar a planxar per les costures i les pinces que donen forma a la peça. És necessari fer-ho amb moviments lleugers, sense prémer massa ni anar molt lents, seguint la direcció del teixit per evitar deformacions i bosses. Per les camises, l’ordre a seguir és el de coll, esquena, lateral i mànigues per no arrugar el que has planxat abans. I en el cas dels pantalons és millor començar per la part alta de la cintura. Per als més mandrosos, un truc és començar sempre a planxar per aquelles peces que ens són més “simpàtiques” com els tovallons de roba, per exemple, i deixar el més complicat per al final, quan hàgim agafat desimboltura. 

7. Guardar la roba amb distància

Per mantenir l’ordre és imprescindible tenir cubells per deixar la roba plegada quan es planxa per després traslladar-la a l’armari. En el cas de les camises, el millor és posar-les en un penjador. Perquè no se’ns arrugui a l’armari hem de deixar espai entre la roba perquè respiri. Massons ens recomana el famós plec vertical que va popularitzar l'organitzadora professional Marie Kondo, on la roba es veu a simple vista i no s’arruga tant. Sempre cal esperar que la roba es refredi abans de guardar-la dins l’armari per evitar humitats. 

Cal esperar que la roba es refredi abans de guardar-la dins l’armari.
8. Trobar una motivació

Posar-se música o un podcast a l’hora de planxar és una bona manera de trobar la motivació. A més, es pot crear una atmosfera agradable amb encens o un oli essencial per desconnectar de les preocupacions. Per evitar mals d’esquena, Massons aconsella posar un peu damunt d’un tamboret i anar alternant la postura i consolidar la planxa com un moment de trobada amb la parella, els fills o els companys de pis en què mentre un planxa l’altre pot plegar la roba i trobar un espai on conversar. “També és molt important ser constant. Reservar un dia i hora cada setmana a l’agenda. Encara que sembli impossible, es pot convertir en un hàbit agradable”, assegura l’experta en ordre. 

stats