La lava del volcà de La Palma va més lenta però "és impossible" de desviar

Els científics no tenen clar si arribarà al mar i diuen que l'erupció es podria allargar fins al novembre

ARA
3 min
Unes nenes mirant com avança la lava del volcà de l'illa de La Palma.

BarcelonaLa lava del volcà Cumbre Vieja, a l'illa de La Palma, es mou més lentament però segueix engolint-ho tot. Aquest dimecres al vespre, el riu avançava a uns quatre metres per hora, lluny dels 120 assolits dimarts. Tot i això, el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ha explicat que la lava continua “el seu camí inexorable” i ha avisat que “és impossible" aturar-la, malgrat tota "la bona voluntat” que hi pugui haver, de desviar el seu recorregut amb barricades, cosa que pot implicar "un risc per a les persones”. L’últim poble on ha entrat la lava és Todoque, un petit municipi d’uns 1.200 habitants on aquesta última nit els bombers intentaven desviar-la. Ha sigut en va: la llengua de lava ha aconseguit obrir-se pas pels carrers i engoleix tot el que troba.

El que ja no tenen tan clar els científics és que arribi al mar. En les últimes hores s'ha tornat encara més viscosa i cada cop va més lenta perquè omple forats del terreny. El director tècnic del pla d’emergències per risc volcànic (Pevolca), Miguel Ángel Marcuende, ha avisat que hi pot haver més episodis explosius, com els que es van produir dimarts a la nit. El volcà té nou boques, quatre de les quals actives, d’una única fissura, tot i que al principi s’havia parlat de dues.

La lava continua obrint-se pas a poc a poc i ja ha cobert 153 hectàrees, que han quedat engolides per pedres, foc i cendra. Aquest és el càlcul que fa l’Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan) basant-se en les imatges del satèl·lit del programa Copernicus. Els científics preveuen que el volcà podria expulsar lava fins al novembre, un escenari que cada cop es fa més difícil per a les 5.700 persones que han hagut de marxar de casa a correcuita. Fins ara la lava ha arrasat 320 immobles, bona part dels quals eren habitatges. Torres ha dit que els afectats pel volcà viuen “amb angoixa i dolor” el fet de perdre-ho tot.

El govern canari ha explicat que posarà a disposició dels afectats 73 habitatges de dues promocions que encara estan buides i que buscarà també cases prefabricades. Per reconstruir les infraestructures com ara carreteres, escoles o centres de salut, es buscarà el suport d'Europa, tot i que ara la "prioritat" és la necessitat d'habitatge dels veïns que s'han quedat sense llar, deia el vicepresident canari, Román Rodríguez. Mentre no arriben les noves cases els allotjaran en apartaments i hotels.

Després dels esforços en va dels bombers per intentar canalitzar la colada de lava i salvar Todoque, els veïns del poble han pogut anar a recollir les seves pertinences aquest dimecres. El fet que la lava avanci més a poc a poc ho ha facilitat. Tot i això només s'han pogut emportar el més imprescindible.

Els veïns de Todoque poden recollir les seves pertinences fins a aquest vespre.
Els bombers han començat  al poble de Todoque una operació per intentar desviar la lava.
L'erupció del volcà de l'illa de La Palma pot allargar-se fins al novembre.

Pluja àcida però d'efecte "reduït"

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu que el núvol del volcà arribi a Tenerife, El Hierro i La Gomera aquest dijous i treballa amb la possibilitat que caigui pluja àcida en alguns punts d'aquestes tres illes. Segons les estimacions del sistema europeu de satèl·lits Copernicus, el diòxid de sofre procedent de l'erupció arribarà divendres a cobrir bona part de la península Ibèrica, quasi tot el Marroc i Tunísia, així com les costes mediterrànies de França, Itàlia, Algèria i Líbia. Ara bé, el científic Mark Parrington ha explicat que aquest fenomen tindrà "repercussions molt reduïdes" sobre de les condicions meteorològiques i la qualitat de l'aire. L'explicació és que la majoria de les partícules es troben en capes molt superiors de l'atmosfera. Això també fa que només es percebi una "lleu boirina" al cel, ha explicat el científic.

Marcuende ha insistit en les últimes hores en la mateixa línia i ha assegurat que les emissions de diòxid de sofre no representen "cap perill per a la salut humana”, tot i que ha demanat no acostar-se a l’erupció perquè el gas pot afectar els ulls i els pulmons. Tot i els últims episodis explosius, la deformació a la zona de l’erupció no ha crescut i es manté en 28 centímetres. Segons Marcuende, el fenomen es manté “en una minizona d’estabilitat” que no se sap “fins quan s'allargarà”. Per això els científics treballen per esbrinar quant de temps el volcà trigarà a deixar d’estar en erupció.

stats