Societat 21/12/2021

Vidrieries Gordiola, Teixits Vicens i el Centre Artesanal de Menorca, finalistes dels Premis Nacionals d'Artesania

Els guardons valoren la labor d'un sector que suposa el 0,4% del PIB estatal

ARA Balears
2 min
La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, en el lliurament dels Premis Nacionals d'Artesania.

PalmaVidrieries Gordiola, Teixits Vicens i el Centre Artesanal de Menorca han estat finalistes dels Premis Nacionals d'Artesania, uns guardons que valoren la labor d'un sector que suposa el 0,4% del PIB estatal. Segons ha informat Europa Press, la ministra Reyes Maroto ha entregat els guardons a les persones i entitats reconegudes. També s'han repartit els premis del 2020, ja que l'any passat l'acte no va poder fer-se per la situació epidemiològica. Els premis es divideixen en cinc modalitats: Premi Nacional, Premi Producte, Premi a l'Emprenedoria, Premi Promociona per a Entitats Privades i Premi Promociona per a Entitats Públiques.

L'empresa tèxtil Teixits Vicens, de Pollença, i Vidrieries Gordiola, d'Algaida, han estat finalistes del Premi Nacional del 2021, que ha guanyat l'artesà gadità José Luis Bazán. A més, el Centre Artesanal de Menorca, del Mercadal, també ha estat present a la final com a candidat al Premi Promociona per a Entitats Públiques, que ha estat per a l'Escola d'Art 3, a Madrid.

La història de Teixits Vicens va néixer l'any 1854, en un petit taller de teixits de llana de Mallorca. Les generacions següents varen anar fent evolucionar el negoci i hi varen introduir les teles ikat, una tècnica mil·lenària que va arribar a l'illa a través de la ruta de la seda en el segle XVI. En l'actualitat, en aquesta empresa de 16 empleats treballen juntes la quarta i cinquena generacions.

Per part seva, Vidrieries Gordiola ha produït peces tradicionals d'estil aragonès i català, tot incorporant tècniques venecianes. A finals del XVIII i principis del XIX, es caracteritza per una producció popular de coloració verdosa, en què destaquen els porrons, càntirs, gerros, botelles de vi, etcètera. Al llarg del XIX les formes tornen més elegants i estilitzades, moment en què s'hi incorpora una varietat de colors, entre els quals predominen el groc i el vermell. Després de la crisi de la I Guerra Mundial i la recuperació amb l'Exposició Internacional de Barcelona el 1929, Gordiola torna a les formes tradicionals i al disseny propi fins a l'actualitat. Gordiola arriba a produir fins a 10.000 peces a l'any, que s'exporten per tot el món.

L'interès del Centre Artesanal de Menorca és que el consumidor adquireixi un producte diferenciat, 100% local i que transmeti una imatge autèntica de l'illa. La campanya 'De seny' va néixer com una opció per obrir nous horitzons al sector artesà.

stats