Societat 24/02/2021

Vídeos relaxants per oblidar la pandèmia, el nou boom de YouTube

Els vídeos, amb imatges suggerents i en calma i sons de la natura, tenen cada cop més seguidors

Eliza Brooke
5 min
Un dels vídeos d'ambientació pensats per a relaxar-se

The New York TimesImagineu-vos l’escena. Sou a la biblioteca de Hogwarts, l’escola de mags de Harry Potter. A fora plou però a dins se sent el soroll de la llar de foc espetegant i la remor d’unes plomes que escriuen sobre paper. Potser mireu cap amunt de tant en tant i veieu algun llibre flotar per l’aire o escales de fusta que es mouen soles, com passa als llibres del jove mag. O potser us sentiu tan relaxats que us adormiu. Benvinguts al món dels anomenats vídeos d'ambientació, un gènere de YouTube que uneix paisatges relaxants amb escenaris animats. Són vídeos que pretenen immergir els espectadors en llocs especials –ja sigui un bar de jazz a París o un llac on sentim sorolls d'animals– i que formen part d’una llarga tradició en el món de l’audiovisual: la dels productes que volen relaxar-nos i fer-nos sentir millor. 

La cadena de televisió WPIX va debutar en antena la nit de Nadal del 1966 amb la imatge en blanc i negre d’un tronc cremant a la llar de foc. Una imatge que podem considerar un avantpassat de les imatges de llars de foc que tenim disponibles avui en dia o el boom dels anomenats white noises, que omplen habitacions amb el so d’onades, gotes de pluja o grills cantant. Però aquest tipus d’imatges relaxants ha atret últimament més espectadors, ja que hi ha més persones que necessiten sortir de les quatre parets on han passat la major part de l’últim any de vida. “He rebut comentaris sobre com aquests vídeos han ajudat la gent durant la pandèmia”, diu Melinda Csikos, de 33 anys, creadora de vídeos d’ambientació de Budapest que treballa en el canal de YouTube Miracle Forest. “Tinc un vídeo ambientat en un metro i una persona em va escriure –crec que era de Nova York– dient que feia un any que no havia agafat el metro i que li agradava molt sentir-se en aquell ambient perquè el trobava a faltar”.

Lidsay Elizabeth va començar a mirar els vídeos d’ambientació fa un any perquè volia tornar a sentir el que era treballar en una cafeteria. Elizabeth, que té 31 anys, troba a faltar les converses trivials que tenia amb els clients i els moments especials que observava, com quan una parella es va prometre a l’Starbucks on treballava. Sobre aquests vídeos diu: "Et donen una mica de tot allò que trobem a faltar”. 

Aquest tipus de vídeos s’assemblen molt als ASMR (per les sigles en anglès autonomous sensory meridian response), que ofereixen sons agradables per al cervell com xiuxiuejar, raspallar els cabells o picar amb les ungles una superfície dura. Però segons els seus creadors els vídeos d’ambientació són diferents perquè tenen un altre objectiu: no necessàriament es tracta de fer sentir un formigeig sinó de relaxar i tranquil·litzar l’espectador a través d’una experiència immersiva.

Harry Potter, un èxit assegurat

Hi ha quasi un vídeo per a cada persona. Les biblioteques i cafeteries solen ser molt populars però els espectadors també gaudeixen amb altres espais i accions com un passeig en carrossa pel bosc, una mansió victoriana encantada o el restaurant de Twin Peaks. I els vídeos inspirats en l'univers Harry Potter s’han convertit en un gènere en ells mateixos dins el món dels vídeos d’ambientació. Els escenaris de Hogwarts tenen l'equilibri perfecte entre ser acollidors i estudiantils i un gran potencial per transportar els espectadors.

“No és una cosa que puguis tenir a la vida real. És una fantasia i per tant el que vull és que la gent pugui tenir aquesta fantasia i passar temps dins dels seus llibres preferits”, diu la Claire, una creadora de vídeos d’ambientació que gestiona un canal de YouTube molt popular que es diu ASMR Rooms i que n’inclou molts d'insipirats en Harry Potter. “Si mireu el meu primer vídeo veureu que simplement vaig posar una llar de foc en una sala normal de Hogwarts”, diu. Des de llavors la seva feina amb vídeos d’ambientació fantàstics s’ha anat fent cada vegada més elaborada. Grava el so a casa seva o a la natura sempre que pot –intentant captar el cant dels ocells o la pluja quan surt a caminar– i ha creat una biblioteca de sons originals per tal de no haver de demanar-los d’un catàleg. També ha contractat artistes per dibuixar les escenes interiors per als vídeos i després ella hi fa l’animació. Una vegada va contractar una actriu amb un talent especial per imitar Emma Watson, que va fer el paper d’Hermione Granger. 

Una ajuda contra l'ansietat

La majoria de vídeos d’ambientació sempre tenen en comú els espais acollidors, la il·luminació suau, les llars de foc enceses i la pluja espetegant les finestres. Per a Sam Ali, un jove de 27 anys que viu a Ottawa, al Canadà, aquests vídeos han sigut una eina clau per gestionar uns nivells d’ansietat que des del març “han sigut molt alts”. A Ali, que és un bloguer de llibres, li agrada engegar un d’aquests vídeos quan s’asseu a llegir. “Deixo tots els meus pensaments fora de l’habitació, engego el vídeo, em poso al llit i llegeixo i em perdo completament en un altre món”, diu. 

Helle Breth Kalusen, una estudiant de doctorat de l’Aarhus University de Dinamarca, investiga els mitjans digitals –inclosos els ASMR– i compara els vídeos d’ambientació amb "l’automedicació”. “Tan bon punt entres en aquest univers, ja no hi has de pensar més. No hi ha sorolls inesperats. No hi ha cap narració que et mantingui alerta. Saps què passarà, és predictible i, per tant, segur”, diu. “Trobo que és molt interessant que el mateix mitjà que ens pot causar ansietat i estrès ens ofereixi salvar-nos d'aquests problemes”. 

Melinda Csikos explica que ella va començar a mirar aquests vídeos el 2013 quan estava passant per un mal moment i intentava gestionar l'ansietat. “Els faig servir també per meditar o per apagar tot el que m’envolta i deixar-me portar a un lloc tranquil”, diu. Ella va crear el seu propi canal aquell mateix 2013 esperant poder donar a altres persones la mateixa pau mental que havia trobat. Els seus primers vídeos eren “més genèrics” –amb escenaris com el mar o un bosc– però amb els anys s’ha anat especialitzant en fer vídeos del que a ella li agrada. I és que Csikos és molt fan de Guillermo de Toro i Tim Burton i li agrada crear espais que “són una mica millors que la realitat”, diu, i on la màgia i els monstres existeixen. Els seus gustos tenen un punt de tenebrós: al desembre va publicar un vídeo titulat Halloween Christmas. “Tot i que potser no tenen gaire èxit, m’agrada la gent que els veu i s’hi sent a gust”, diu. 

Csikos treballava com a traductora mèdica quan va començar a fer els seus primers vídeos i, a mesura que la seva feina a YouTube va anar guanyant popularitat, va començar a rebre encàrrecs i amb el temps s’ha convertit en la seva feina principal. Ara mateix la meitat dels seus ingressos provenen d'aquests continguts, diu, que li suposen unes sis hores de feina al dia. I és que un vídeo pot suposar una setmana sencera de feina. Amb el temps la seva feina té un acabat més professional i últimament està intentant treballar amb eines digitals per donar als vídeos un efecte de slow motion que no existeix al món real. I és que tal com diu: "El món real va massa ràpid”.

stats