Societat 28/02/2024

[VÍDEO] Les camisetes verdes reben Vera a l'IES Sant Marçal

L'Assemblea de docents del centre aprofita l'ocasió per reivindicar millores per a l'institut, rebutjar el pin parental i defensar l'escola en català

3 min
Docent de l'IES Sant Marçal, vestits amb les camisetes verdes.

PalmaLes camisetes verdes han fet acte de presència durant la visita del conseller d'Educació, Antoni Vera, a l'IES Sant Marçal. L'Assemblea de Docents del centre ha aprofitat l'ocasió per explicar al conseller les seves reivindicacions, com ja van fer els docents del CEIP Montaura, de l'IES Inca i dels centres educatius de Manacor. En primer lloc, pel que fa a l'ampliació del centre, que malgrat estar dissenyat per a 450 alumnes, en té 750. "Reclamem urgentment que s'iniciïn les obres", han demanat els docents, que han expressat les peticions en una carta que han llegit al conseller.

El conseller, per la seva banda, ha explicat que la memòria del projecte d'ampliació del centre es troba en fase de supervisió. Amb aquesta obra, que tindrà un cost d'execució d'uns 5 milions d'euros, està prevista la continuació del bloc d'aularis a la planta baixa i pis que permetrà l'ampliació de l'institut amb quatre unitats d'ESO i vuit unitats de Batxillerat, amb un increment de 400 places escolars, fet que farà que s'arribi a les 880 places.

Els docents també han reclamat una reducció de ràtios, per fer front a l'increment d'alumnat amb necessitats de suport educatiu "com desfasament curricular, problemes cognitius, desatenció familiar, desinterès per l'aprenentatge i problemes de salut mental". "Necessitam especialistes que puguin tractar les problemàtiques personals, familiars i psicològiques. Com ja sabrà, la majoria són professors especialistes sense una formació específica, més enllà de la pròpia que cada docent ha pogut o ha volgut cursar pel seu compte. També trobam indispensable disposar de més hores per treballar la coeducació, perquè es trasllada als centres educatius la violència de gènere que, malauradament, es viu dins la nostra societat. Necessitat d'espai", ha demanat l'assemblea.

Sense transport amb l'IES Son Ferriol

Un altre problema amb el qual conviu l'IES Sant Marçal és la manca de transport escolar per a l'alumnat que ve de Son Ferriol "perquè l'Ajuntament de Palma no l'ha volgut subvencionar". La solució, han dit els docents, passar per construir el nou IES Son Ferriol.

El conseller Vera visita l'IES Sant Marçal.

El pin parental i la llengua també han estat dos dels temes exposats a Vera. Sobre el primer, l'assemblea ha considerat que "suposa una ruptura amb els valors públics consensuats democràticament, els que formen part del currículum escolar, anteposant valors privats i sense consensuar". Pel que fa al català, els docents han exposat a Vera que, en àrees geogràfiques com pot ser Sant Marçal, "cal una intervenció urgent per evitar el retrocés de la llengua". "Si les actuacions del nostre govern van en la direcció de fer del català un idioma subsidiari, i les actuacions de la nostra conselleria s'encaminen a qüestionar la vehicularia del català a l'ensenyament, s'està condemnant la nostra llengua a l'extinció", han afegit.

Vera també ha visitat el CEIP Nova Cabana, el CEIP Gabriel Janer Manila del Pla de na Tesa, el CEIP Costa i Llobera de Pòrtol i l'IES Marratxí, acompanyat per l'alcalde de Marratxí, Jaume Llompart, i el regidor d'Educació, Xisco Ferrà. Durant la visita al CEIP Costa i Llobera, el conseller ha explicat que ja han sortit a licitació les obres per a la reforma i ampliació del centre amb un nou menjador, un pressupost de 816.000 euros i un termini d'execució de 12 mesos. "Teníem una reivindicació històrica, que era la construcció del menjador d'aquest centre", ha apuntat Vera, remarcant que "serà una realitat pròximament", perquè el projecte ja ha sortit a licitació. "Si tot va bé podrem adjudicar l'obra en aquest primer semestre i començar les obres d'aquest edifici que albergarà la cuina i el menjador d'aquest centre escolar com més aviat millor", ha dit.

En aquest sentit, el batle ha celebrat que "13 anys després, el centre, les famílies, els nins i nines i el personal docent pugui tenir aquest anhelat menjador". "És un orgull poder donar resposta a les necessitats de l'equip directiu i les famílies que durant anys l'han reclamat", ha assenyalat. El projecte consisteix en l'ampliació del CEIP amb un nou edifici annex que acollirà un menjador amb cuina de tipus càtering i un nou nucli de banys associats al menjador i el pati. En concret, el nou edifici se situarà a la cantonada nord de la parcel·la i provocarà que l'actual edifici, que ara té una disposició en L, passi a tenir una distribució en C entorn del pati, una disposició que configurarà una espècie de claustre obert.

stats