Societat 12/05/2021

Les víctimes de violència masclista que no van voler declarar contra els agressors van pujar un 25% el 2020

Els casos que van arribar als jutjats van caure un 14% el 2020, però el president del TSJIB ho relaciona amb un "constant control cap a les víctimes durant el confinament"

2 min
Els delictes sexuals es disparen un 36% a les Balears

PalmaEl nombre de dones que han estat víctimes de violència masclista i que es van acollir a la dispensa de no declarar contra els seus agressors va pujar un 25% a les Balears el 2020, segons el president de Tribunal Superior autonòmic, Carlos Gómez. El magistrat ha fet referència a aquestes xifres de l'Observatori contra la Violència de Gènere del Consell General del Poder Judicial aquest dimecres en la seva compareixença la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals del Parlament.

Concretament, l'any passat va haver-hi 683 casos de violència masclista en què la denunciant es va acollir a la dispensa de l'obligació legal de declarar, mentre que aquesta xifra el 2019 va ser de 544. D'aquestes, 387 van ser espanyoles i 296, d'altres nacionalitats.

Gómez ha fet un balanç de l'any 2020 a l'administració de justícia de les Illes i ha assenyalat que durant l'any passat va haver-hi una "important disminució de casos penals" als jutjats de violència contra la dona. Aquest descens ha estat del 14% en comparació amb el 2019, el qual el president del TSJIB relaciona amb el "constant control dels agressors sobre les víctimes pel confinament".

"L'Observatori no interpreta això en el sentit que ha disminuït la violència, sinó més aviat que hi ha hagut menys denúncies per la incertesa de la dona sobre si es podia sortir o no a denunciar i per la por sobre què podia passar amb els fills i filles", ha afegit Gómez. Quant a l'increment del 25% de les que van decidir no declarar contra els agressors, ha argumentat que es relaciona també amb les circumstàncies que han viscut durant la pandèmia.

Un 90% dels fons del Pacte d'Estat

Per altra banda, les dades estadístiques de la Secretaria d'Estat d'Igualtat contra les Violències de Gènere revelen que les Balears van executar el 2019 més del 90% dels fons assignats pel desenvolupament del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, segons ha informat aquest dimecres Europa Press. Les dues comunitats amb els percentatges més elevats van ser Castella i Lleó, que va executar el 100% dels 7,4 milions d'euros assignats, i Extremadura, amb un 99% dels 4,63 euros que va rebre.

En canvi, Madrid, La Rioja, les Canàries i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla es troben a la coa: no van executar ni un euro del total de fons assignats. Alhora, Andalusia només va gastar 12.000 euros, que representen un 0,08% del total rebut.

stats