Cas Alves

La víctima d'Alves denuncia la mare del futbolista i 'La Razón' per difondre imatges seves

Van revelar la identitat de la noia i van compartir un vídeo seu

3 min
Dani Alves en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa defensa de la víctima de Dani Alves ha presentat aquest dijous a la tarda una denúncia als Mossos d'Esquadra contra la mare del futbolista brasiler i el diari La Razón per haver difós imatges i haver revelat la identitat de la seva clienta, una noia de 24 anys, a internet. Segons ha pogut saber l'ARA, la denúncia és pels delictes de revelació de secrets, contra la integritat moral i obstrucció a la justícia, ja que l'advocada considera que s'està pressionant un testimoni abans del judici. La publicació d'aquestes imatges va arribar just quan feia un any de la presumpta violació per la qual Alves ara està en presó preventiva i d'aquí a un mes serà jutjat a l'Audiència de Barcelona. Fins ara, no s'havia filtrat el nom de la víctima ni cap imatge del seu rostre. El 30 de desembre passat, un influencer amb dos milions de seguidors va penjar un vídeo en què defensava la innocència d'Alves, es podia llegir el nom de la noia i apareixen diverses imatges seves anteriors i posteriors a l'agressió sexual.

La mare del futbolista brasiler va publicar alguns fragments d'aquest vídeo a les seves xarxes socials i ara l'advocada de la víctima, segons ha pogut saber l'ARA, ha decidit fer el pas i presentar una denúncia. També ho ha fet contra el diari madrileny La Razón, que en la seva notícia adjuntava captures del vídeo en el qual es veia el rostre de la noia. El diari les ha acabat esborrant. Fonts de la Fiscalia apunten que el ministeri públic està al cas de la difusió i estan estudiant si ells també presenten una denúncia. Alhora, ja avancen que demanaran a la sala de l'Audiència de Barcelona que jutjarà el cas que es protegeixi la imatge de la víctima durant el judici. La denúncia va dirigida a aquests dos particulars però l'advocada es reserva la possibilitat de fer-la extensiva a tothom que difongui o comparteixi informació que condueixi a la identificació de la víctima.

En un comunicat, l'advocada de la víctima avisa que "qualsevol informació que permeti la identificació d'una víctima de violència sexual constitueix un delicte flagrant". "És lamentable que, avui dia, se segueixi intentant destruir les persones que s'atreveixen a denunciar", afirma. Aquesta filtració arriba quan queda un mes perquè tingui lloc el judici a l'Audiència de Barcelona. Està previst per al 5, 6 i 7 de febrer i Alves s'enfronta a penes que arriben als 12 anys de presó, la petició de condemna de l'advocada de la víctima. Al seu torn, la Fiscalia demana nou anys de presó. Durant la instrucció, el futbolista va canviar fins a quatre vegades de versió: de conèixer de res a la noia a admetre que hi va mantenir relacions sexuals consentides quan va veure que les proves d'ADN l'incriminaven. Els fets van passar la matinada del 31 de desembre en un reservat de la discoteca Sutton de Barcelona.

L'antecedent de la Manada

La publicació i difusió d'aquesta tipologia d'imatges pot implicar la comissió de diversos delictes com un de revelació de secrets o un contra la integritat. Ara fa un any i mig, per exemple, un exmilitar va acceptar una condemna de dos anys de presó per aquests delictes per haver difós dades de la víctima de la Manada, una noia que, quan tenia 18 anys, va ser violada en grup als Sanfermines.

Un error de l'oficina judicial a l'hora de difondre la primera sentència de l'Audiència de Navarra –que inicialment va condemnar els integrants de la Manada per abusos i no per violació, un criteri que després va corregir el Tribunal Suprem– va permetre que les dades de la noia fossin accessibles durant una estona. A més, el seu DNI o part de les imatges que els violadors van captar amb els mòbils del moment de l'agressió i que formaven part del sumari del cas van acabar a les xarxes.

Tres mesos després que l'exmilitar acceptés els dos anys de presó, el jutge va decidir condemnar també el portal en què es van publicar els fotogrames i la identitat de la jove, Foroparalelo.com, per la seva "passivitat" a l'hora d'esborrar-los. No va ser l'únic portal que els va difondre (també apareixien a les webs de Forocoches o DailyStormer, entre d'altres), però la majoria van esborrar les dades i van emetre comunicats de rebuig per evitar accions judicials, cosa que no va fer la web condemnada.

Telèfons Violències Masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats