Moda històrica
Societat 03/02/2023

Els vestits de 'Titanic' que van sortir d'una botiga del Barri Gòtic

L’Arca, local especialitzat en roba 'vintage' que va proporcionar diversos vestits per a la pel·lícula, fa un particular homenatge al film

5 min
Un dels vestits d'època que hi ha a la botiga

BarcelonaL’esperit del Titanic ha emergit de les aigües oceàniques per arribar al carrer Banys Nous 20 de Barcelona. En una antiga quadra medieval del Barri Gòtic se situa l’Arca, botiga especialitzada en núvies vintage i roba festiva d’època. Caracteritzats com si fossin els anys 10 del segle passat, aquest dijous al vespre s'hi han reunit més de 50 persones, provinents de l’associació de recreació històrica Nautilus, que semblaven sortits de l’últim sopar de l’històric transatlàntic, abans de l’enfonsament. Els vestits de gala i tota la parafernàlia es van donar cita en aquest local del Barri Gòtic per fer un homenatge a la botiga i a la seva propietària Carmina Viñas, que fa gairebé 30 anys va participar indirectament amb la pel·lícula Titanic de James Cameron proporcionant-li algunes peces de vestuari que hi apareixien, i per això es van mostrar algunes reproduccions d'aquells mítics vestits.

Els convidats, juntament amb la Carmina Viñas, artífex de l’Arca, i les seves dues filles, la Carmina Pairet i la Nina Balmes, custodiaven aquests autèntics protagonistes de la festa: la reproducció dels vestits que l’actriu Kate Winslet va lluir durant les escenes més emblemàtiques del Titanic. “Aquest és un homenatge a la meva mare, que porta tota la vida al negoci”, explica orgullosa Carmina Pairet.

Carmina Viñas, artífex de l’Arca, i les seves dues filles, la Carmina Pairet i la Nina Balmes

De mobles a vestits

Per entendre l’origen del vestuari del Titanic s’ha de bussejar dins la història de l’Arca. La Carmina Viñas prové d’una família dedicada a la venda de mobles antics d’Olot. De ben jove i després de viure a París, va reconvertir el negoci cap a la roba i va obrir un nou ventall de possibilitats. “La meva mare va ser una de les pioneres a dur la roba de segona mà a casa nostra”, diu la Nina Balmes. La Carmina va obrir una primera botiga a Palafrugell l’any 1977 i, més tard, a Maó. Comprava els aixovars de les cases catalanes més adinerades i oferia la roba i altres peces tèxtils de l’època com ara estovalles, cortines, blondes i brodats fets a mà. “Les peces cobren un nou valor i reviuen en mans de persones que ho aprecien”, explica la Carmina Pairet sobre l’ofici de la seva mare. El boom de la moda adlib a Eivissa i l’autenticitat de les peces que dataven des del segle XVIII van posicionar ràpidament l’antiga propietària entre el show business de l’època. "Norma Duval, Paloma San Basilio, Rosa Maria Sardà o Enric Majó eren clients habituals”. La fama i el bon saber fer de la Carmina Viñas la van acompanyar durant la dècada següent, i l’any 1986 va obrir l’actual Arca a Barcelona. “Era el carrer dels antiquaris, no podia estar més ben situada”.

L’esperança, l’últim que es perd

En una de les seves “expedicions” per localitzar noves peces, la Carmina va anar a parar a casa de dues germanes que van contactar amb ella per desfer-se del seu aixovar. “Eren dues senyores grans que ja havien esperat prou i havien perdut l’esperança de casar-se”, recorda Pairet. Abans, l’aixovar de les núvies s’exhibia com un bé patrimonial per demostrar la posició social de cada família. “Com més rica era la família, més puntes i brodats tenies a les peces de roba”, especifica Balmes. Dins de cada aixovar hi havia de tot: vestits de festa, roba íntima, blondes, brodats amb inicials… i la Carmina ho va traslladar a la botiga. Al cap d’uns mesos, la propietària de l’Arca va tornar esvalotada a casa: “M’ho he venut tot per un milió de pessetes!”, deia a les seves filles.

Algunes de les dones vestides de l'època del Titanic a l'acte d'aquest dijous

Hores abans, la Carmina havia rebut una visita especial: una antiquària dels Estats Units, que feia un viatge per botigues especialitzades de tot Europa, li va comprar un dels dos aixovars amb tot el que hi havia a dins dels calaixos. L’única condició és que hi haguessin peces de la primera dècada del segle XX. Era l’any 1996 i ningú s’imaginava que una venda fortuïta ocasionaria tant de rebombori. “Ja ens havien comprat en altres ocasions, per recrear el vestuari de pel·lícules com Wild Wild West, però aquesta vegada només li van dir que era un projecte gran i que el resultat ens agradaria molt”, afegeix Balmes. El secretisme va durar poc més d’un any, perquè el dia de l’estrena de Titanic, la Carmina Viñas va anar al cinema acompanyada de les dues senyores grans i van quedar bocabadades en veure els seus vestits i alguns teixits a la gran pantalla. Aquelles peces que havien esperat l’ocasió dins la foscor dels calaixos quedarien immortalitzades davant de milions d’espectadors. “Va ser emocionant”, recorda Pairet.

L’èxit de Titanic va ser aclaparador. “Al principi no li vam donar tanta importància”, diu Balmes. La indumentària no va passar per alt, i entre els 11 Oscars que va atresorar la pel·lícula romàntica destaca el guardó a millor vestuari per la recreació fidedigna que va fer l’equip de la dissenyadora Deborah Lynn Scott a través de totes les troballes recaptades als antiquaris europeus. “Retrata molt bé l’esperit de l’època que s’aprecia en vestits inspirats en la moda de Paul Poiret, la fascinació per Orient, les siluetes més relaxades que alliberen el cos de la dona o la cotilla opressora que tenia els dies comptats”, explica Carmina Pairet.

La botiga L'Arca vista des de fora

Ara, 25 anys més tard, el film torna amb una versió remasteritzada en 3D per atrapar les noves generacions. Per recuperar l’efemèride, l’Arca ha recreat quatre dels vestits originals que protagonitzen escenes clau en el desenvolupament del personatge de Kate Winslet. Destaca la joia de la corona: el vestit de color robí i negre amb brodats de pedreria que lluïa l’actriu britànica en el moment que Leonardo DiCaprio evita que es llanci al buit. El vestit original es va redissenyar per acomodar un arnès que sostenia Kate Winslet durant l’escena, i es van fer altres ajustos per adaptar-lo a les exigències del guió. Aquesta singular peça, que pertanyia originalment a l’aixovar de les dues germanes barcelonines, es va vendre a Hollywood per 330.000 dòlars a un col·leccionista privat, i encara ara ostenta el títol de ser un dels vestits subhastats més cars de la història del cinema.

Històries que perviuen

Els tresors de l’Arca també han aparegut a altres films com ara El Perfum o Vicky Cristina Barcelona, però cap d'aquestes pel·lícules ha tingut la repercussió del film de James Cameron. “Ens coneixen com la botiga del Titanic. És una història que encara ens persegueix, perquè genera moltíssima fascinació i representa la feina de la nostra mare”, assegura la Carmina Pairet.

Amb la segona generació al capdavant del negoci, l’establiment, que sembla un luxós boudoir de principis del segle XX, s’ha especialitzat en núvies vintage, però manté peces singulars, recuperades d’altres èpoques. L’èxit actual de sèries d’època com ara Downton Abbey, The Crown o The Bridgerton ha revifat l’interès per la moda vintage, i l’Arca representa un far d’aquest estil a Catalunya: “És un museu? Són antiguitats reals?”, pregunten els curiosos que traspassen la porta de vidre de l’històric establiment. I ràpidament les mirades es desvien al vestit vermell del Titanic que continua viu dins l’imaginari de diverses generacions. “És l’autèntic?”, li acostumen a dir. I ara el lector ja sap la resposta: “És una rèplica, però el model que el va inspirar va sortir d’aquí fa molts anys i amaga una bonica història familiar”, conclou.

stats