Un nou col·lector reduirà un 90% els vessaments a la badia de Palma

Recorrerà el centre de la ciutat des de les Avingudes fins a la depuradora del municipi, i Cort preveu acabar les obres a final de 2021

La construcció d'un nou col·lector de 3,2 quilòmetres i dos metres de diàmetre que recorrerà el centre de Palma des de les Avingudes fins a la depuradora municipal reduirà un 90% els vessaments d'aigües residuals i pluvials que s'aboquen a la badia quan hi ha precipitacions intenses i el sistema no és capaç d'absorbir-les. Concretament, l'aigua abocada acaba del Baluard. Això equivaldrà que cada any s'evitarà que unes 500 tones contaminants arribin a la mar, segons la Conselleria de Medi Ambient.

"Aturarem els vessaments, que són un problema històric", ha explicat el batle de Palma, José Hila, qui ha recordat que abans que el Pacte governàs Cort no es visibilitzava aquesta situació i es tancaven les platges cada vegada que plovia intensament, però actualment sí que es fa. 

El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, qui ha visitat les obres amb Hila i el president d'Emaya, Ramon Perpinyà, ha fet valer la "corresponsabilitat" entre el Govern i el Consistori per millorar la gestió del cicle de l'aigua. Mir ha recordat que el projecte és possible gràcies a un acord entre les dues institucions perquè Emaya tornàs a rebre doblers del cànon de sanejament. De fet, a final de l'any passat es va renovar fins al 2023 i Palma rebrà 90 milions d'euros per a la gestió de les infraestructures relacionades amb la gestió de l'aigua.

El projecte té un pressupost d'11,8 milions d'euros i la infraestructura que recaptarà l'aigua arribarà a un dipòsit de laminació que s'està construint devora la depuradora municipal. En total, les dues iniciatives suposen una inversió de 22,6 milions d'euros, que es paguen a través del cànon de sanejament autonòmic. Les dues obres han generat una mitjana de 25 llocs de feina directes, que s'incrementaran en 15 més amb l'arribada de la tuneladora, segons l'Ajuntament. 

Cal recordar que el tancament de les platges de Palma per vessament a la mar d’aigües de pluja i residuals mesclades no ha fet més que fer evident un problema que la ciutat arrossega des de fa gairebé dues dècades. La Federació d’Associacions de Veïns de Palma va començar a denunciar-ho l’any 2003, amb la difusió d’un vídeo en què es podia veure la brutor que amollava a la mar un dels emissaris de la depuradora del Coll d’en Rabassa.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF