Societat 22/01/2024

Vera compareixerà al Parlament el 8 de febrer per explicar l'elecció de llengua

El PSIB també ha demanat una nova compareixença del conseller per donar comptes dels canvis en l'organigrama de la conselleria

2 min
El conseller Antoni Vera al Parlament

PalmaEl conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, compareixerà el 8 de febrer a la Comissió d'Educació del Parlament per explicar el pla lingüístic pactat pel PP i Vox, asseguren fonts del PP. El projecte implica que, a partir del curs que ve, al primer ensenyament, els pares podran triar entre català i castellà. A la resta de cursos, la mesura s'implantarà progressivament per mitjà d'un pla pilot.

Vera va demanar explicar el pla al Parlament el passat 8 de novembre, pocs dies després que la comunitat educativa el plantàs a ell i a la presidenta del Govern Marga Prohens, en la reunió prevista al Consolat de Mar per explicar l'acord lingüístic del PP i Vox. Pocs dies després d'aquest succés va començar la campanya 'La llengua no es toca', per mitjà de la qual centres educatius, associacions i entitats socials i culturals d'arreu de les Balears han mostrat el seu suport a l'escola en català. Ara com ara, prop de 200 centres ja s'hi han sumat.

Rebuda amb camisetes verdes

Fins ara, però, la demostració de rebuig més contundent es va produir a l'IES Inca. Els docents varen rebre el passat dijous el conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, vestint les camisetes verdes, amb el rebedor del centre amb camisetes esteses en fils i amb cartells contra els 20 milions d'euros per aplicar l'elecció de llengua el primer trimestre del curs vinent. S'hi varen poder llegir missatges com '20 milions per a coeducació' o '20 milions per a l'adaptació al canvi climàtic', entre d'altres. Malgrat que aquesta ha estat la demostració més contundent, fins ara, del malestar dels centres amb el pla lingüístic del Govern, no és la primera vegada que les escoles i instituts reben el conseller amb símbols a favor del català o amb les camisetes posades.

Precisament, en el marc de les trobades amb centres de la comarca, en què s'apliquen els acords d'escolarització equilibrada, la diputada socialista Amanda Fernández assegura que Vera "va dir que no s'hi implantaria la mesura, perquè anava contra aquests acords". "Té la seva lògica, perquè si als que comencen a 3 anys els reparteixes entre escola pública i concertada, no té sentit que puguis elegir el centre en funció de la llengua d'escolarització", explica. Actualment, els municipis amb acords d'escolarització equilibrada són: Inca, Muro, Alcúdia, sa Pobla, Campos, Porreres, Santanyí, Felanitx, Manacor (localitat i Porto Cristo), Sant Antoni i Eivissa vila. Educació, però, assegura que el que va dir Vera no feia referència a l'elecció de llengua, sinó que "va dir que els acords de distribució estaven per damunt de la lliure elecció de centre".

El PSIB també ha demanat una nova compareixença del conseller per donar comptes dels canvis en l'organigrama de la conselleria, que varen implicar tres destitucions i la creació d'una secretaria autonòmica de Desenvolupament Educatiu.

stats