Societat 23/03/2022

Els veïns de ses Salines es podran adherir a l'autoconsum compartit a partir d'abril

Aquesta iniciativa permetrà consumir energia neta a preu de cost

ARA Balears
2 min
Imatge de plaques solars.

El procediment públic per adherir-se a l'autoconsum compartit de ses Salines estarà disponible entre els dies 1 d'abril i 15 de maig, segons ha informat aquest dijous la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, que ja ha presentat el projecte als veïns del municipi.

Els particulars i les empreses seleccionades podran consumir electricitat d'aquesta instal·lació fotovoltaica durant un període d'un any, prorrogable fins a quatre. La Conselleria ha indicat en una nota de premsa que, una vegada finalitzi la pròrroga, s'obrirà una nova convocatòria.

Abastirà 80 cases i 10 empreses

Cal recordar que aquest punt d'autoconsum compartit, que estarà ubicat en un terreny annex al CEIP Ses Salines, abastirà unes 80 cases i 10 empreses. Es tracta d'una instal·lació amb 100 kW de potència renovable que es vendrà a preu de cost.

Aquest projecte s'ha adjudicat a l'empresa SIE Balear SLP, que va obtenir una puntuació més alta que les altres vuit empreses que es van presentar al procés. El pressupost de licitació era de 155.892,37 euros i l'empresa la va guanyar amb una oferta de 123.155 euros.

Estalvi anual de fins a 1.875 euros

Segons ha detallat la Conselleria, els consumidors associats passaran d'una quota d'instal·lació anàloga a una d'autoconsum domèstica, i la contraprestació econòmica serà de 100 euros anuals per kW. Així, els propietaris podran triar entre quotes de 0,5 kW per 50 euros o d'1 kW a 100 euros. Per la seva banda, les empreses podran triar entre 3 i 5 kW, amb un cost de 300 o 500 euros anuals. L'estalvi per cada 100 euros invertits serà de 375 euros i el rang d'estalvi anual erà d'entre 178 euros i 1.875 euros, en funció de la quota.

El director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha manifestat que, en un context com l'actual, "el fet de disposar d'energia neta a preu de cost es fa essencial". "Necessitam accelerar la transició energètica per l'emergència climàtica que vivim, però també per deixar de dependre energèticament de l'exterior", ha afegit.

stats