Contaminació
Societat 08/09/2022

Per què cada vegada que bevem una botella de vi l’hem de rompre?

Aquest vidre és un material que provoca molta contaminació i no es reutilitza quasi mai

ARA Balears
2 min
Algunes ampolles reutilitzades al Celler La Vinyeta, de la DO Empordà

PalmaEls problemes d'abastiment en alguns dels cellers tant de Mallorca com de l'Estat han obert un nou debat sobre la contaminació. Les campanyes contra el plàstic d'un sol ús han provocat que es redueixi notablement la quantitat d'aquest material que circula a Espanya i a les Illes, però molt poca gent s'ha demanat quin impacte té el vidre d'un sol ús (com el de les botelles de vi) i què es podria fer per reduir aquesta contaminació.

Segons diversos estudis, els envasos de vidre, quan són d'un sol ús, poden tenir major petjada de carboni que altres materials d'embalatge (com el PET o l'alumini). Detallen, entre altres elements, que la producció i el reciclatge del vidre requereix grans quantitats d'energia. A més, s'ha de tenir en compte, en el cas de les Illes Balears i de Mallorca, en concret, que el context d'insularitat provoca que s'hagin d'externalitzar aquests serveis i que la contaminació augmenti. Davant aquesta situació sorgeix la pregunta i la hipòtesi de plantejar si realment no cal lluitar per eliminar el vidre d'un sol ús.

El vidre és un material que suposa grans esforços i dedicació per fabricar però, a diferència d'altres, com el plàstic, és molt resistent i té un temps de vida útil molt més elevat. Així, per què rompem les botelles de vidre després de cada ús i no les reutilitzam? Segons un estudi duit a terme per Rezero (empresa que ha creat l'experiència pilot ReWine, que durant 4 anys n'ha analitzat la viabilitat en el sector vitivinícola de Catalunya i que ara es vol implementar a Mallorca), a l'illa es podrien produir i consumir més de 5 milions de botelles de vi en format reutilitzable cada any.

En aquest sentit, la coordinadora de Rezero a les Balears, Roser Badia, ha assegurat que és un "despropòsit", l'actual sistema d'un sol ús de les botelles de vi a Mallorca, i ha remarcat que la insularitat afegeix encara més un increment de la despesa econòmica a empreses i consumidors, i augmenta, encara més, la contaminació que provoca el sector vinícola i totes les activitats que formen part del procés d'elaboració i consum.

Rezero ha explicat, en un comunicat, que els resultats de ReWine a Catalunya demostren que, "quan el vidre es reutilitza, tot són avantatges". L'empresa destaca que el canvi de fer servir botelles de vi d'un sol ús a reciclar-les redueix la generació de residus, les emissions a l'atmosfera i el consum energètic i d'aigua comparativament al model d'un sol ús, i que s'estalvien uns 2 kg de CO2 per botella reutilitzada.

Així, l'empresa aposta per introduir aquest nou model de consum de botelles de vi a l'illa i defineix la proposta com "una acció transformadora que permetrà arrelar al territori models de producció i consum, i que aportarà importants beneficis ambientals, econòmics i socials".

stats