Societat 04/11/2021

Una usuària del servei d'acollida de Cort: "Ens varen donar l'oportunitat d'emprendre el nostre camí"

Sugey Jiménez ha estat sis mesos amb el seu fill, que és autista, al centre residencial de l'Ajuntament de Palma

3 min
Sugey Jiménez, una usuària que ha estat sis mesos a un estudi del SAM.

Palma"L'estada aquí queda curta en paraules. Hem tingut suport psicològic i educatiu, i un monitor que ha estat sempre atent a nosaltres, però respectant l'espai de l'ésser humà". Així descriu Sugey Jiménez els sis mesos que ha estat residint al Servei d'Acollida Municipal (SAM) de l'Ajuntament de Palma, ubicat al carrer del Socors. Ara el Consistori torna a fer una aposta per aquestes prestacions i anuncia que adjudicarà un nou contracte d'una durada de dos anys per un valor d'1,5 milions d'euros, 50.000 euros més que l'anterior.

Jiménez ha participat aquest dijous, el seu darrer dia al centre, en una roda de premsa organitzada per l'Ajuntament per donar a conèixer més de prop la cobertura social que ofereix el SAM. "Primer hi vaig ingressar amb el meu fill i després va venir la meva parella. Ens varen donar l'oportunitat de fer uns estalvis, que és el més important, per poder emprendre el nostre camí", ha assenyalat aquest matí. El seu cas és similar al de la majoria de les 31 famílies que va atendre el servei durant el 2020: un 73% varen sortir amb ingressos i la majoria no va esgotar el temps màxim d'estada, que és d'un any.

"D'ençà que hi vaig entrar i ens varen dir que hi podíem estar un any, per fixar-nos una meta, jo vaig voler que fos abans. No perquè estigués avorrida, sinó perquè t'oblides del que hi ha fora quant a responsabilitats com a adults que tenim, i no volia perdre'm això", ha declarat la usuària, que és originària de Colòmbia i ja ha aconseguit la nacionalitat espanyola. A hores d'ara, està a l'espera que convalidin el seu títol d'auxiliar d'infermeria, però mentrestant ja ha aconseguit una feina estable que li ha permès estalviar doblers i deixar el SAM.

Jiménez i el seu fill varen haver d'acudir als serveis socials per manca de feina estable, la qual cosa no li permetia pagar una habitació, i els va dur a una situació de vulnerabilitat. "Aquí no et veuen com un immigrant més, veuen persones que necessiten ajuda i, a partir d'això, et creen un projecte perquè el compleixis i tiris endavant", defensa la mare. De fet, el que més valora de la seva estada és "el tracte" que han rebut: "Són molt familiars. El meu fill va tenir moltes crisis i els monitors sempre em venien a ajudar, em donaven suport i el treien a passejar".

Habitació del SAM.
Espais comuns del SAM.

Pel que fa a les instal·lacions, Jiménez apunta que l'estudi on ells han estat aquests mesos és "com si tinguessis el teu propi habitatge". "Té bany privat, llits per separat, armaris i una cuina, però et donen tot el que necessites que té a veure amb alimentació i higiene", ha explicat. A més, "té una petita terrassa", ha afegit.

Una oportunitat

El regidor de Benestar Social, Antoni Noguera, també ha participat en la roda de premsa d'aquest dijous i ha advertit que "hi ha molts estereotips i prejudicis sobre l'acollida municipal", motiu pel qual han organitzat una visita al centre amb una usuària. "Qualsevol família que de manera sobrevinguda tingui un problema a la seva vida aquí tindrà una oportunitat", ha assegurat.

"Les famílies poden estar aquí un any i, segons el cas, es pot prorrogar un any més. És important que la ciutadania conegui aquests serveis, que sàpiga el que s'hi fa i que les persones no tinguin por de venir a un servei d'acollida municipal", ha apuntat el regidor. Allà no només hi ofereixen allotjament, sinó que permeten "iniciar un procés de reinserció social amb l'ajuda de l'Ajuntament i dels professionals dels serveis socials", ha afegit.

Terrassa d'un dels estudis del SAM.
El SAM des de l'exterior.
stats