Societat 20/06/2023

USAE denuncia que les urgències de Son Espases "estan col·lapsades"

El sindicat explica que amb vista a l'estiu s'han tancat 106 llits, una situació que se suma a l'augment de la població flotant

ARA Balears
2 min
Sanitaris a l'hospital de Son Espases.

PalmaLes urgències de Son Espases estan "col·lapsades". Així ho denuncien la Unió Sindical i Tècnics Sanitaris (USAE). El sindicat explica que la causa d'aquesta situació és el tancament de 106 llits a l'hospital durant l'estiu. "Això posa en perill la integritat dels professionals i la qualitat assistencial dels pacients, que veuen minvada la seva intimitat en haver de passar hores al servei d'urgències esperant un llit", exposa.

El sindicat explica que aquest dilluns un pacient va entrar en aturada càrdiorespiratòria davant de tots els usuaris que, com ell, esperaven a ser atesos. En relació amb aquest fet, USAE considera que "és inadmissible que la direcció de l'hospital permeti aquests episodis, que vulneren els drets dels pacients de manera sistemàtica, abans d'elaborar un pla de contractació que eviti el tancament de llits a Son Espases".

Manca de llits, de sanitaris i augment de la poblacio flotant

USAE atribueix el "col·lapse" a diferents causes. En primer lloc, al tancament de llits a l'àrea d'hospitalització "davant la incapacitat de la gerència per cobrir les vacances de la plantilla, i també l'increment significatiu d'usuaris a causa de la població flotant que reben les illes durant el període d'estiu". També acusen l'eliminació del concert UBES, "que permetia derivar pacients de la sanitat pública a la privada en moments de saturació com l'estiu". Tot plegat, denuncia USAE, "està generant situacions d'estrès i ansietat entre els professionals d'hospitalització i de les àrees de crítics, i malmeten el dret dels usuaris a tenir una atenció de qualitat". El sindicat reclama que es facin les actuacions necessàries, com la contractació de personal en el període estival, per poder obrir els llits tancats. "No es pot continuar posant l'estalvi econòmic per damunt de l'assistència sanitària", explica Alejandro Juan Alonso, responsable d'USAE a l'hospital Son Espases.

stats