Societat 25/11/2021

UGT ret homenatge a les víctimes del polvorí de Sant Ferran

Un total de 97 treballadors, la majoria dones i nines, moriren l'any 1895 en l'accident laboral més greu de les Balears

ARA Balears
2 min
Polvorí de Sant Ferran.

PalmaUGT ha recordat aquest dijous els 97 treballadors i treballadores, la majoria dones i nines, que moriren el 25 de novembre de 1895 en l'accident laboral del polvorí de Sant Ferran. El sindicat ha lamentat que vuit persones hagin mort aquest any mentre estaven treballant o anaven a fer feina. L'entitat ha hagut de suspendre per la pluja l'ofrena floral que fa cada any al cementeri de Palma per homenatjar les víctimes del major accident laboral de la història de les Balears.

El sindicat ha destacat que una tragèdia d'aquestes dimensions no s'ha d'oblidar perquè no es pot permetre que una negligència empresarial, com la que es va cometre fa 126 anys, torni a passar. A més a més, UGT ha denunciat que l'Arxipèlag torna a ser la comunitat amb més accidents laborals en relació amb el nombre d'afiliats a la Seguretat Social.

L'accident laboral del polvorí de Sant Ferran, situat al revellí de Can Pelat –aproximadament on ara hi ha l'edifici d'Hisenda al carrer de Cecili Metel–, va ocórrer mentre un centenar de treballadors estaven recuperant pólvora i altres materials obsolets que havien servit de munició a l'exèrcit espanyol. Les mesures de prevenció eren pràcticament inexistents. Es va calcular que en el moment de l'explosió hi devia haver més de 100 quilograms de pólvora als peus dels treballadors. Una detonació va desencadenar la tragèdia.

Prop de cinquanta persones, quasi totes dones i nines, moriren a l'instant. La resta, ho feren en poques hores o dies, i no hi ha constància que hi hagués supervivents. Tan sols havia transcorregut un mes d'ençà que un empresari català, Gabriel Padrós, havia aconseguit la contracta de l'exèrcit per inutilitzar l'armament. Si hagués aplicat les mesures de prevenció d'aquella època, probablement, no hauria ocorregut una desgràcia com aquella, ha explicat el sindicat.

stats