El català a les aules
Societat 27/12/2022

El TSJC obliga una escola a fer en castellà una assignatura més i esquiva dictar percentatges

El Govern defensa que la mesura només podria afectar els centres que ja estaven aplicant el 25% de manera cautelar

3 min
Una aula buida durant una vaga de professors del 2013 en una escola de Barcelona.

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat una sentència que obliga un centre educatiu de Barcelona a impartir almenys una assignatura més en castellà, a banda de la de llengua, sense fer referència a percentatges. Es tracta de la primera sentència del tribunal sobre la presència del castellà a les aules des que va entrar en vigor del decret del Govern que rebutja l'aplicació de percentatges -com el del 25%- i de la llei del Parlament sobre el català a les aules. El departament d'Educació i l'Asamblea por una Escuela Bilingüe, que ha presentat la sentència com una victòria, discrepen sobre l'abast real que pot tenir la decisió que, de moment, ha fixat més hores lectives de castellà al centre barceloní Sagrada Família Urgell.

Primer, s'ha de tenir en compte que la Sagrada Família Urgell era una de les 26 escoles que de manera cautelar havien d'aplicar un 25% de castellà després d'un recurs d'una família als tribunals. Ara, el TSJC considera que l'ús de de la llengua castellana "seria insuficient en cas de decaure la mesura cautelar adoptada en el seu moment" i, per tant, la manté eliminant-ne els percentatges. Fins ara, una alumna ja rebia en castellà les assignatures de castellà i educació física i això, a la pràctica, s'haurà de mantenir: "Encara que no es pugui utilitzar un paràmetre percentual com demana el recurrent, cal que l'alumna rebi de manera efectiva en castellà una o unes matèries o assignatures addicionals que, per la seva importància en el conjunt del currículum i la seva càrrega lectiva, puguin ser considerades principals", conclou la sentència.

Per a l'Asamblea por una Escuela Bilingüe, que ha presentat el dictamen judicial aquest dimarts, la sentència "ho canvia tot". "Deixa sense efecte l'estratègia dissenyada pels governants per acabar amb el model de conjunció lingüística", ha afirmat l'advocat de l'entitat José Domingo, i ha considerat que el dictamen crearà jurisprudència en tots els altres casos. És a dir, l'associació considera que tots els casos pendents de 25% i els que vindran acabaran com el de la Sagrada Família Urgell, amb més hores de castellà tot i les reformes legislatives del Govern.

Per a l'executiu català, això és fer volar coloms. Fonts del departament d'Educació insisteixen a delimitar l'efecte d'aquesta sentència als 26 casos d'escoles que tenien de manera cautelar el 25% de castellà. Dit d'una altra manera, apunten que no és el mateix mantenir una mesura cautelar d'un centre on ja hi havia el 25% que instaurar-lo des de zero en un altre. En aquest sentit, des de la conselleria defensen que la llei i el decret ja han tingut el seu efecte perquè des que es van aprovar cap tribunal ha ordenat de cautelarment un 25% de castellà en una aula. Però no han pogut evitar que l'augment del castellà es consolidés en un centre que ja tenia el 25% de manera cautelar. Sí que s'ha eliminat la figura del percentatge, però fonts de l'executiu refermen que l'objectiu és mantenir les hores de català i castellà tal com estan ara.

El temps dirà si aquesta sentència, que data del 23 de desembre, marcarà jurisprudència perjudicial per al català i favorable per al castellà, però de moment afegeix més dubtes sobre les iniciatives legislatives que va impulsar el Govern per frenar el 25%: ara fa tres mesos el TSJC ja va avisar l'executiu que mantindria el 25% de castellà als centres on ja s'estava aplicant tot i la nova normativa. A més, el mateix jutjat va enviar al Tribunal Constitucional el decret del Govern -que prohibeix els percentatges lingüístics- i la llei del Parlament -que diu que el català és vehicular i el castellà curricular- perquè valori si s'ajustaa la carta magna. Ara, la sentència d'aquest desembre, tot i que el recurs es remunta al 2019, cita la nova normativa de la Generalitat i recorda que la qüestió està en mans del Constitucional.

stats