Negacionisme
Societat 19/08/2022

Tres amigues menorquines organitzen la primera trobada terraplanista de les Balears

Més de cent persones ja s'han inscrit a l'esdeveniment, que pretén rebatre "la gran mentida que vivim en una terra que és una esfera", diu una de les organitzadores

3 min
Cartell del 'I Encuentro Tierra Plana Menorca' del 18 de setembre a les 18h.

PalmaMaria Llompart, Silvia Zapata i Carmen Carretero estan a punt de "marcar un abans i un després a les Balears". Aquestes "tres amigues terraplanistes" de Menorca han organitzat la primera trobada centrada en aquesta temàtica de les Illes Balears i ja preveuen que es repeteixi cada any, apunta una d'elles, Maria Llompart. A un mes que es faci la trobada –programada per al 18 de setembre a les 18 h–, ja hi ha més de 100 persones inscrites a través del correu tierraplanamenorca@gmail.com.

La iniciativa sorgeix del mateix interès personal de les tres menorquines i d'una altra trobada d'aquestes característiques que es farà a Barcelona el proper 10 de setembre. Com que aquest esdeveniment va exhaurir les entrades en poc temps, varen proposar fer "una xerrada en petit comitè" per a totes aquelles persones que n'havien quedat fora i que "volien conèixer el tema del terraplanisme". Llompart assegura que ella investiga –per mitjà de canals de YouTube i Telegram– des de fa dos anys "aquesta gran mentida, que és que vivim en una terra que és una esfera".

La venda d'entrades encara no s'ha obert, però es farà a través de la pàgina web www.inscribirme.com fins a cobrir totes les places. Llompart encara no concreta la xifra exacta, però avança que seran més de 150, i tampoc revela quina serà la ubicació que acollirà la trobada. Quan se li ha demanat per les crítiques que ja aplega l'esdeveniment a les xarxes, l'organitzadora reconeix que "investigar el tema del terraplanisme és un viatge personal, individual, que només tu mateix pots fer i que requereix valentia". Sigui com sigui, afirma que ja hi ha una persona a Mallorca que s'ha posat en contacte amb elles per organitzar una altra trobada en aquesta illa.

L'esdeveniment durarà unes tres hores i hi participaran sis ponents –tots homes–, d'entre els quals Llompart destaca l'argentí Iru Landucci, "un referent en terraplanisme de parla hispana". Landucci i els seus canals de YouTube de Nur Para Todos (NPT) –que sumen més de 200.000 subscriptors– són alguns dels seus referents i fonts d'informació. El "Nou Ordre Mundial", el qüestionament de l'arribada de l'home a la Lluna i la teoria de l'heliocentrisme són alguns dels temes que concentren la major part del seu contingut. Ara bé, YouTube ja ha començat a censurar de manera moderada aquest contingut i el seu algoritme fa que els primers resultats quan cerques "terraplanisme" siguin en contra d'aquesta teoria.

Els arguments de Landucci

En declaracions a l'ARA Balears, Iru Landucci assenyala que la seva professió és "director d'efectes visuals, amb més de 20 anys de trajectòria", la qual cosa l'ha fet desenvolupar encara més "l'ull crític". Com a exemple, posa l'arribada de l'home a la Lluna de 1969: "És com quan algú és mag i veu un altre mag, t'adones que estan en un set de rodatge". El detonant per investigar el terraplanisme va arribar a 35 anys –ara en té 41– amb les declaracions d'"un enginyer en telecomunicacions que deia que no hi havia un satèl·lit orbitant la Terra, perquè ni tan sols era una esfera".

Sis anys després, és ell qui predica el missatge. "Des del punt de vista científic, no és difícil adonar-se que la Terra és plana. Cap experiment científic pot demostrar que és rodona, fins i tot Einstein ho va afirmar", declara. Per entendre el contingut de la xerrada del proper 18 de setembre a Menorca, Landucci explica que basta tenir "la Primària acabada". "En termes empírics, explicam la mecànica de fluids: que no hi ha cap experiment en el nostre món que demostri que l'aigua pot corbar-se i quedar aferrada a la part externa del contenidor", diu per una banda.

Per un altre costat, l'argentí posa com a exemple que, "si cerques a Wikipedia mateix, diu que la força de la gravetat és una pseudociència i que és una llei que pertany a Isaac Newston, però no a la naturalesa, perquè mai s'ha pogut demostrar que existeixi una força". És aleshores quan entra la "teoria de la relativitat d'Albert Einstein, que deia que no existeix cap experiment mecànic que digui que la Terra gira al voltant del Sol".

A més, denuncia que "l'autor del model heliocèntric és l'Església, perquè aquesta va ser qui va finançar el telescopi a Galileu i els estudis a Copèrnic". El fet que "l'horitzó sempre es manté a la mateixa alçada de l'observador", que als infants se'ls "ensenya abans què és el sistema solar que qui són els pares" i "la manca de demostració que la Terra gira al voltant del Sol" són altres de les afirmacions que engreixen l'argumentari que reivindica. Tot plegat, per Landucci, es redueix a una qüestió de drets: "Si no podem recrear cap de les fantasies que ens expliquen de l'espai exterior, com a científics independents, tenim dret a qüestionar-ho".

stats