Immigració

Una trentena de detinguts a Melilla, imputats per tràfic de persones

Una cinquantena d'ONGs espanyoles i marroquines s'uneixen per demanar una investigació

ARA
2 min
Els migrants que van aconseguir travessar la frontera.

BarcelonaLa justícia marroquina s'afanya a buscar responsables per donar per acabada la crisi oberta a la tanca de Melilla, que divendres va acabar amb un nombre indeterminat de morts després que entre 1.500 i 2.000 persones intentessin passar la frontera per entrar des del Marroc cap a Espanya. Aquest dilluns els primers detinguts durant els fets han comparegut en seu judicial i la Fiscalia de Nador ja ha imputat a 32 persones delictes de tràfic de persones i altres actes violents contra la policia marroquina. Els imputats són d'origen subsaharià i ara el fiscal haurà de decidir si ingressen a la presó.

A banda d'aquest grup, una trentena més de persones detingudes durant els aldarulls també han comparegut davant la Fiscalia del tribunal de primera instància de Nador. En aquest cas, el fiscal els imputa delictes menors. Als 32 detinguts amb delictes més greus se'ls atribueix el fet d'"organitzar i facilitar l'entrada i la sortida clandestina de persones del Marroc de manera habitual". De fet, és aquesta condició d'"habitual" el que fa que el delicte sigui considerat en la categoria de tràfic d'éssers humans. A més, també els atribueix la retenció d'un policia i un incendi al bosc on vivien els migrants, a banda d'injúries i violència contra els agents de la policia marroquina.

Pel que fa als altres 33 arrestats, la Fiscalia els considera responsables d'organitzar entrades i sortides clandestines entre el Marroc i Espanya, però en aquest cas no creu que ho fessin de manera habitual, fet pel qual el delicte és menys greu. També els atribueix injúries i ús de violència contra les forces públiques, aglomeració armada i danys a béns públics, segons assenyalen fonts pròximes a la investigació.

Les entitats denuncien "violència sistèmica"

Mentrestant, mig centenar d'ONGs espanyoles i marroquines han signat aquest dilluns un manifest per exigir una investigació urgent dels dos governs per les morts durant l'incident a la tanca. Les entitats denuncien que els fets són un "recordatori violent del fracàs de les polítiques migratòries basades en la seguretat". "Les morts són el símbol tràgic de les polítiques europees d'externalització de les fronteres de la UE, amb la complicitat d'un país del sud, el Marroc", han assenyalat els portaveus.

De fet, en un document conjunt les organitzacions denuncien la "violència sistèmica" a què "han estat sotmeses" les comunitats migrants a Nador "durant anys per les forces de l'ordre tant espanyoles com marroquines". "Aquestes pràctiques han estat condemnades en nombroses ocasions per organismes nacionals, regionals i de l'ONU", recorden les organitzacions, que condemnen tant les morts com la falta d'una assistència "ràpida", fet que al seu parar va fer augmentar el nombre de víctimes.

També han expressat el seu rebuig desenes d'immigrants que s'han concentrat aquest dilluns a les portes del Centre d'Estança Temporal d'Immigrants (CETI) de Melilla. Han reclamat que es reconegui l'ús desproporcionat de la força per part de la policia marroquina i la "nul·la condemna" per part de l'executiu espanyol.

stats