Societat 22/11/2019

El transport marítim de productes a les Illes Balears s'encarirà més d'un 10%

L'increment és conseqüència de l'ús d'un nou combustible per reduir les emissions d'òxid de sofre

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaLa Federació Empresarial Balear de Transports (FEBT) adverteix de l'augment dels preus per als consumidors de les Illes per l'increment d'un 10% i un 20% dels nolis dels vaixells a partir del mes de gener. Segons ha informat l'agència EFE, l'augment ha estat comunicat per les navilieres a la patronal empresarial, perquè, a partir de l'1 de gener, els vaixells que operen a les Balears han d'emprar un fuel baix en sofre, la qual cosa "provocarà un inevitable augment dels nolis, segons els transportistes".

La FEBT assenyala que, en compliment de la nova normativa, es reduirà a un 0,5% el límit de sofre en el combustible per reduir les emissions d'òxid de sofre perjudicials per al medi ambient.

El gerent de la FEBT i portaveu del sector del transport de mercaderies d'aquesta federació, Salvador Servera, ha declarat que, malgrat ser "necessària" aquesta adaptació per qüestions de caràcter ambiental, l'augment dels costos sense bonificacions "a priori és una conseqüència clara, una vegada més, de no disposar a Balears d'un Règim Fiscal Especial (REB) suficient que permeti corregir situacions com l'exposada". Aquesta manca "provoca" que les empreses de Balears en general perdin "una vegada més" competitivitat respecte de les situades a la Península, fet que "perjudica de manera clara el consumidor final", ha afirmat Servera. El gerent de la FEBT ha explicat que fa uns dies van mantenir una reunió amb el Govern balear presidida pel director general de Ports per exposar-li aquesta problemàtica.

Per tractar aquest assumpte, dia 25 es reunirà la Mesa del Transport Marítim de les Illes Balears, on també s'analitzarà l'esborrany del projecte de decret de transport marítim. Les navilieres ja han comunicat als transportistes que els traslladaran aquests increments de preu a partir del pròxim mes de gener.

Per tant, ha afegit, si no s'adopten mesures per part de l'Administració, "després hauran d'adoptar-se de manera urgent, segons el plantejat per l'Observatori de Costos del Transport de Mercaderies de Balears de la FEBT".

stats