Salut

Escalada de contagis de tos ferina: més de 300 casos a Catalunya en un mes i mig

Salut Pública estudia el possible vincle entre 18 infeccions declarades a Cerdanyola del Vallès

3 min
Imatge d'arxiu d'una dona tossint

BarcelonaLa tos ferina ha tornat amb força a Catalunya. La irrupció de la pandèmia la va fer desaparèixer del mapa, però amb la davallada del covid hi ha hagut un augment important de brots i un ascens dels contagis d'aquesta malaltia infecciosa. Durant tot el 2023 es van diagnosticar 530 casos. Ara aquesta tendència s'ha accelerat i, en només el mes i mig que portem d'any, ja hi ha hagut 342 infectats, més de la meitat que tot l'any passat. La xifra de brots declarats també s'ha incrementat: s'ha passat de 67 en tot el 2023 a 45 enguany. De mitjana, doncs, ara hi ha un brot cada dia. La tos ferina és una malaltia endèmica al món i, per tant, reapareixen brots cada tres i cinc anys. L'escenari a Catalunya no és diferent del de la resta de l'Estat i el món, que també constaten l'arribada d'una onada que va iniciar-se l'any passat.

Segons l'últim informe de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, a què ha tingut accés l’ARA, el nombre de casos de tos ferina diagnosticats ha registrat un ascens notable després de la pandèmia. La incidència ha passat de 0,84 casos per 100.000 habitants l'any 2022 a 6,8 l’any 2023. Ara la taxa ja és de 4,39 casos per 100.000 habitants.

L'increment de brots notificats –que és quan hi ha dos o més casos associats en espai i temps– s'ha registrat sobretot a la zona del Vallès. De fet, segons ha pogut saber l'ARA, els professionals de l'Agència de Salut Pública investiguen tres brots d'aquesta malaltia a Cerdanyola del Vallès, que es van notificar al gener i són tots d'àmbit familiar. En total, hi ha 18 casos declarats al municipi i ara estudien si estan vinculats o no entre ells.

La tos ferina és una infecció respiratòria aguda bacteriana molt contagiosa i, quan es notifica un brot, es recomana l'aïllament del pacient, a més del tractament amb antibiòtics. Inicialment, els símptomes són similars als del refredat comú i acostumen a aparèixer una setmana després de l'exposició al bacteri. Uns 10 o 12 dies més tard, la infecció pot arribar a provocar episodis de tos i, en els casos més greus, vòmits, diarrees, febre i fins i tot pèrdues de consciència. Ara bé, la malaltia acostuma a ser lleu en persones sanes i ben vacunades. Els infants que encara no han completat la seva vacunació poden presentar quadres més greus com pneumònia, alerten des de Salut.

Sis brots en l'àmbit escolar

Aquest gener hi ha hagut un augment "molt notable" dels brots declarats a les autoritats sanitàries: s'han reportat 45 brots amb 129 afectats, segons les dades de Salut Pública. Del total, 39 han sigut entre membres familiars, però sis d'ells s'han donat en centres educatius. Davant d'un brot o existència de contactes vulnerables a l'escola, els infants i professors que són casos confirmats o tenen símptomes sospitosos de tos ferina han de prendre antibiòtic i deixar d'anar al centre els cinc primers dies des de l'inici del tractament. A més, la unitat de vigilància epidemiològica pot recomanar la profilaxi als contactes estrets de classe i dels equips esportius.

A Catalunya, la immunització contra la tos ferina està inclosa en el calendari de vacunació infantil i també està indicada per a dones embarassades. Les cobertures de vacunació dels infants d’un any en primovacunació són molt altes i se situen al voltant del 95%, tot i que disminueixen en dosis successives i amb l'edat. Pel que fa a embarassades, la cobertura ha variat en els últims anys i se situa al voltant del 85%. Així mateix, des de la conselleria de Salut aposten per reforçar les vacunacions i mantenir les actuals en la població menor de dos anys i en embarassades per garantir unes "cobertures òptimes".

L'última gran onada, el 2015

L'última gran onada a Catalunya va ser la del 2015, quan el pic d'incidència es va enfilar fins a superar els 3.500 casos en un any. Aquest episodi va suposar un augment alarmant de la incidència d'aquesta malaltia, perquè l'any anterior la xifra no superava el miler d'infectats. Ara bé, després d'aquest embat hi va haver un descens del nombre de diagnòstics de la malaltia, que es va veure encara més reforçat amb l'arribada de la pandèmia i les mesures restrictives que limitaven el contacte entre la població. Els següents anys, pràcticament no se'n declaraven casos. En canvi, a partir del 2022, la incidència de la tos ferina va començar a pujar de nou i les xifres de l'any passat van confirmar-ne el retorn. Ara Catalunya torna a viure un esclat de contagis d'aquesta malaltia infecciosa.

stats