Societat 08/07/2021

Torna la nit de descontrol i excessos a Punta Balena

La semifinal de l'Eurocopa entre Anglaterra i Dinamarca ha estat el preludi d'aglomeracions sense mesures ni control

2 min
Centenars de turistes britànics surten al carrer sense mesures de seguretat ni distància

PalmaEl carrer de Punta Balena ha tornat a ser l'epicentre de l'extralimitació i del descontrol del turisme a Mallorca. Fa poc més d'una setmana, el 30 de juny, el Govern britànic va situar les Balears en el color verd del semàfor covid-19. Això significava que la població del país anglosaxó ja podia viatjar a les Illes sense haver de fer una quarantena a la tornada del seu viatge. Aquesta notícia era molt ben vista tant per hotelers, per treballadors i també pel Govern, que celebraven l'inici de la reactivació d'un mercat tan important per les Illes com és el britànic. Així i tot, aquesta bona notícia també ha vingut carregada de l'altra cara de la moneda: els abusos, les aglomeracions i el turisme d'excessos.

Gent a Magaluf després de la semifinal entre la selecció anglesa i Dinamarca.

La zona de Magaluf, tradicionalment d'influència britànica, es preparava per viure la semifinal entre la selecció anglesa i una de les sorpreses de la competició, Dinamarca. Els bars i restaurants de la població de Magaluf s'anaven omplint per presenciar el partit que donaria el bitllet a la final de l'Eurocopa al vencedor. Els carrers no respiraven un rebombori fora del normal, exceptuant el carrer que més turisme jove i d'excessos sol conglomerar, el de Punta Balena. Els bars estaven plens, i la gent s'hi trobava tant asseguda com dreta. Dins aquest ambient, la seguretat privada dels locals es va mostrar agressiva amb els mitjans i els increpaven de forma dura i directa gairebé arribant a la força. Les mesures es respectaven poc o amb pinces. I les distàncies entre cadires i taules, a la majoria dels locals, es difuminaven. De mascaretes n'hi havia més bé poques, i si se'n veia alguna, no estava posada.

Centenars de turistes britànics surten al carrer de Punta Ballena sense mesures de seguretat ni distància.
El final del partit entre la selecció anglesa i Dinamarca.

S'il·luminava un 1-1 al marcador i el partit havia entrat dins la pròrroga. De sobte, penal a favor de la selecció anglesa. Els decibels ja havien pujat i els nervis havien escalat fins a trobar-se a flor de pell. Aleshores, el capità d'Anglaterra, Harry Kane marcà el 2-1 i el carrer de Punta Balena va cridar a ple pulmó. Abraçades, eufòria i càntics un rere l'altre. Mentrestant la gent cada cop s'anava ajuntant més. Per fi, l'àrbitre va xiular el final del partit i va esclatar la bogeria.

Retorn al passat

De cop, 2021 va semblar el 2019. El carrer de Punta Balena va tornar a ser un riu de gent, sense distància ni mascareta i amb begudes alcohòliques tant a les mans, com volant pels aires, com rodolant per terra. Centenars d'anglesos van prendre el carrer celebrant la victòria de la seva selecció i deixant de banda totes les mesures i les recomanacions sanitàries. Des d'una distància prudencial, efectius de la Guàrdia Civil es miraven l'escena sense intervenir. Minuts després va arribar un furgó ple d'efectius que, a la pregunta de si intervindrien per dispersar l'aglomeració van respondre negativament. Tot això, el dia que els representants del Govern illenc havien anunciat que es bloquejava la desescalada per l'augment dels contagis durant les darreres setmanes.

stats