Societat 10/02/2021

"Nos tienes que hablar en castellano": l'exigència de dos agents de la Guàrdia Civil a un ciutadà valencià

La Plataforma per la Llengua demana a la delegació del govern espanyol que sancioni els agents i elabori un protocol d’atenció en valencià

Ara
2 min
Representants de la Plataforma per la Llengua al País Valencià a les portes de la Delegació del Govern

ValènciaLa Plataforma per la Llengua al País Valencià ha denunciat la presumpta discriminació d’un ciutadà a qui dos agents de la Guàrdia Civil haurien exigit que els parlés en castellà. Els fets haurien tingut lloc el passat 2 de febrer quan l'home, de nom Antoni, circulava amb el seu vehicle per un camí d’Almassora (Plana Alta) i dos efectius de la Benemérita li haurien demanat el permís de conduir, la documentació del vehicle i li haurien escorcollat la motxilla. Va ser aleshores quan el conductor va començar a dir alguna paraula en valencià, fet davant el qual, els agents, sense manifestar si l’entenien o no, li haurien contestat: “Nos tienes que hablar en castellano”.  

Antoni va respondre que podia expressar-se en qualsevol de les dues llengües oficials, en castellà o en català. Un argument que els agents de la Guàrdia Civil haurien rebutjat amb referències a la Constitució espanyola i posant en dubte aquests drets. Finalment, Antoni va renunciar a expressar-se en valencià i va continuar en castellà. 

La Plataforma per la Llengua ha emfatitzat que la conducta dels agents suposa una vulneració de l’article 9.2 de l’Estatut d’Autonomia, que afirma que “tots els ciutadans valencians tenen dret a dirigir-se a l’administració" del País Valencià "en qualsevol de les seues dues llengües oficials i a rebre resposta en la mateixa llengua utilitzada”. L’ONG també ha destacat que els guàrdies civils i la resta de les forces de seguretat han de garantir l’atenció en la llengua oficial que sol·liciti cada ciutadà, tal com ho assenyala l’article 54.11 de l’estatut bàsic de l’empleat públic, que preveu que els treballadors de l’administració general de l’Estat “han de garantir l’atenció al ciutadà en la llengua que sol·liciti sempre que sigui oficial al territori”. És per això que han demanat una investigació dels fets amb l'objectiu d'iniciar un procediment sancionador contra els agents per una infracció greu, "tal com preveu la llei de procediment administratiu comú de les administracions públiques". 

El delegat de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, ha subratllat que tot i que “l’estatut de l’empleat públic no obliga els funcionaris individualment a saber valencià", sí que imposa a l’administració el deure d’organitzar-se per poder atendre en català. És per això que l’ONG ha demanat a la delegació del govern espanyol al País Valencià que creï un protocol d’actuació per a l’atenció a la ciutadania en valencià per part de la Guàrdia Civil.

stats