Estafa ORA
Societat 07/09/2023

Un testimoni protegit sobre l'estafa de l'ORA: "La meva font aparegué morta amb un cop al cap"

El testimoni protegit 19 del cas Cursach ha assenyalat que l'estafa del concurs de l'ORA era "vox populi"

ARA Balears
3 min
El juge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán

PalmaEl testimoni protegit 19 del cas Cursach, que va denunciar l'estafa del concurs de l'ORA, ha afirmat que en el PP era "vox populi" que el procediment estava adulterat i que José María Rodríguez i Álvaro Gijón havien rebut suborns. A més, ha recordat les "estranyes circumstàncies" en les quals va morir la seva font. En la sessió del cas Cursach d'aquest dijous, el testimoni ha afegit que va ser ell qui va acudir a denunciar l'estafa perquè la seva font i client, que era qui inicialment tenia la intenció de publicar els fets, "va aparèixer mort amb un cop al cap".

En aquest cas, ha reconegut que el seu client mai li va donar tota la documentació que, en teoria, tenia i que podia demostrar el suborn d'entre més d'un milió d'euros i el pagament amb un pis a Palma. El testimoni protegit, que ha comparegut telemàticament i amb la veu distorsionada, ha indicat que va concedir una entrevista a IB3 "per por" i perquè, ha explicat, el varen amenaçar de revelar la seva identitat.

Al mateix temps, ha apuntat que no va abandonar el PP per enemistat amb qualque membre o perquè fos contrari a la línia de la formació, i que continua sent-ne votant. En aquest sentit, ha assenyalat que "no creu" que el jutge Penalva i el fiscal Subirán sabessin que era membre del PP. Sobre la seva relació amb José María Rodríguez, ha reconegut que li va demanar que intercedís en un cas relacionat amb un negoci particular i que únicament el veu a missa de tant en tant. En un altre moment de la declaració, ha recordat que va demanar la qualificació com a testimoni protegit "perquè tenia por" i perquè en el PP es deia que José María Rodríguez "coneixia la màfia xinesa". Malgrat tot, ha admès que no va denunciar aquests fets ni les amenaces dels periodistes d'IB3 de revelar la seva identitat si no concedia l'entrevista.

Sobre això, ha dit que tot el que va contar eren rumors i opinions personals i no tenia proves. Els investigadors, ha explicat, l'advertiren que la causa era secreta. A preguntes de les defenses, el testimoni ha assegurat que "ni el jutge ni el fiscal li digueren res" i que es va poder expressar en llibertat. "Mai vaig ser coaccionat", ha assegurat. Segons ha dit, va poder llegir les actes de totes les declaracions abans de firmar-les i hi estava d'acord.

El judici contra els investigadors del cas Cursach, entre els quals l'exjutge Manuel Penalva i l'exfiscal Miguel Ángel Subirán, per als qui la Fiscalia sol·licita 118 i 121 anys de presó, respectivament, prossegueix aquest dijous amb més declaracions de testimonis, com els de familiars de l'expolític del PP Álvaro Gijón. Cal ressaltar que també seuen al banc dels acusats membres del Cos Nacional de Policia del Grup de Blanqueig de Capitals, en concret el llavors inspector en cap José Luis García Reguera, el sotsinspector Miguel Ángel Blanco, la sotsinspectora Blanca Ruiz i el policia Iván Bandera.

El germà d'Álvaro Gijón: "La caça major eren Rodríguez i el meu germà"

El germà de l'expolític del PP, Álvaro Gijón, ha explicat aquest dijous que l'escorcoll al seu domicili va ser "molt light", malgrat que l'acusaven de col·laborar en un suborn de més d'1,5 milions d'euros, i ha qualificat la seva detenció "d'instrumental".

"De doblers, no en cercaven. Els vaig oferir obrir un traster i altres habitacions d'un àtic i no varen voler. Tampoc volgueren l'ordinador ni la tauleta", ha assenyalat durant la seva compareixença com a testimoni.

Així mateix, s'ha referit als xats dels investigadors en els qual sembla que es demanava dimitir a Gijón. "Han atacat els meus pares, dues persones de 70 anys. A ma mare li han destrossat la vida. Tremola quan toquen a la porta i fa dos anys que no vol sortir de casa perquè la detingueren anant a comprar", ha apuntat.

El germà ha insistit en diverses ocasions que durant la seva detenció en cap moment l'acusaren de fets concrets. "Només m'atribuïen delictes. Em col·locaven el pack del corrupte: malversació, falsedat i frau, entre altres", ha dit. Sobre els objectius de la investigació, el testimoni ha afirmat que la "caça major" eren José María Rodríguez i el seu germà, però que a mesura que Rodríguez va anar perdent càrrecs en el PP la causa es va centrar en Gijón.

Pel que fa al canvi de contrasenyes en el seu correu electrònic, que s'haurien produït després d'haver estat arrestat i de l'escorcoll del seu domicili, el testimoni ha intentat aclarir que no es va produir, sinó que va accedir al seu compte com feia habitualment a la feina.

Amb tot, el lletrat de les defenses, Javier Barinaga, ha recordat que es proporcionaren unes noves claus que no funcionaven. En tot cas, Gijón ha insistit que els discos durs amb tots els originals estaven disponibles, encara.

stats