Societat 27/05/2020

Sis zones de Palma com Son Puigdorfila queden blindades pel decret de protecció del territori

Al conjunt del municipi la normativa desclassifica 153 hectàrees de sòls urbanitzables i 50 de falsos urbans

Kike Oñate
2 min
Vista de Son Puigdorfila Nou.

PalmaEl decret llei de protecció del territori impulsat per la Conselleria de Medi Ambient desclassifica sis terrenys de Palma com la finca de Son Puigdorfila Nou, que limita amb la Teulera, el col·legi de San Cayetano i el McDonald’s de Son Rapinya. La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, no ha volgut especificar quines són les altres zones per no generar "expectatives" i "amenaces", però ha comentat que ho anunciaran pròximament.

Al conjunt del municipi la normativa reclassifica com a sòl rústic 153 hectàrees que abans eren urbanitzables. El decret també estableix una moratòria de llicències als falsos urbans, que són els terrenys urbans o urbanitzables no consolidats per la manca de serveis bàsics, com clavegueram o aigua corrent i que a Palma afecten 50 hectàrees. La normativa dona als consells insulars i a l'Ajuntament de Palma fins al 31 de desembre del 2021 perquè els tornin a classificar. Si no ho fan, serà el Govern qui se’n podrà encarregar fins al 31 de desembre de 2022.

Cal recordar que la finca de Son Puigdorfila, que té 23,5 hectàrees, estava amenaçada per un projecte urbanístic aturat des de feia 22 anys, però que els promotors ara volien recuperar construint 737 habitatges, un centre comercial i dos centres educatius. L'aprovació del decret impedeix el desenvolupament del projecte inicial, però la regidora no ha descartat que es pugui arribar a fer alguna cosa.

"Estam molt satisfets perquè el decret suposa posar límits a l'especulació urbanística i als usos impropis del sòl rústic", ha dit la regidora, i ha afegit que la normativa manté l'esperit de la feina que s'està fent des del seu departament per redactar la revisió del Pla General de Palma. Truyol també ha dit que "volem una ciutat compacta que opti pel decreixement i l'optimització del sòl urbanitzable".

La regidora ha recordat que aquest dijous en el ple de l'Ajuntament de Palma s'aprovarà definitivament la desclassificació de Son Gual I, que suposarà la protecció 60 hectàrees naturals. D'altra banda, cal tenir present que el decret protegeix 51.700 hectàrees a Mallorca, que representen el 15% del sòl rústic de tota l'illa. La normativa també protegeix, temporalment, devers 600 hectàrees de sòl urbanitzable o urbà no consolidat a totes les Balears.

stats