Activisme
Societat 13/04/2023

Terraferida anuncia una aturada del seu activisme

Asseguren que la manca de personal i la poca voluntat de les institucions de fer "polítiques ecologistes transformadores" en són els grans causants

ARA Balears
4 min
Imatge d'arxiu

PalmaTerraferida ha anunciat que faran una aturada per "pensar què volem ser de grans". Després de vuit anys de lluita, han explicat, a través d'un comunicat, que han decidit fer un téntol davant la manca de personal i recursos econòmics per atendre "una allau tan gran de denúncies, informacions i peticions de persones i mitjans de comunicació", atendre les xarxes socials, les tasques burocràtiques i treballar temes propis. A més, destaquen que un altre dels factors clau que han provocat aquesta aturada és que els partits polítics de Mallorca i les institucions públiques "no volen fer polítiques ecologistes transformadores".

En el comunicat han detallat que des del primer dia van néixer amb el convenciment que no acceptarien recursos públics ni d'empreses privades i ho han mantingut fins ara. Tot i que això els ha permès fer una lluita neta i sense pressions mediàtiques, ni polítiques ni econòmiques, ha estat també el que els ha limitat l'acció i, en part, els ha obligat a prendre aquesta decisió dràstica de fer una aturada en la seva activitat. "Sempre hem posat per davant de tot la independència de l'entitat. Sense aquesta llibertat, res no hauria estat igual", han sentenciat.

Pel que fa a la resposta dels partits polítics i la voluntat de dur a terme polítiques ecologistes, valentes i transformadores, des de Terraferida han criticat que "no tenen voluntat real" i han assegurat que després de vuit anys de "feina, propostes, al·legacions i suggeriments de canvis legals per millorar la vida de la gent" no han aconseguit trobar gairebé "cap encletxa, cap espai, cap sí" per aconseguir que els polítics illencs actuïn. Asseguren, a més, que tot i els problemes que els genera la manca de personal, si veiessin que existeix certa voluntat política treballarien per continuar amb el seu activisme, però "no és el cas". "Els moviments socials necessiten aconseguir objectius de tant en tant, és la seva raó de ser", han apuntat.

A més, en el comunicat han criticat que tot i que dels darrers 20 anys 16 han estat governats per partits progressistes "els que suposadament haurien de tenir més sensibilitat que a la resta en temes ambientals estan tancats en banda". Encara que els seus discursos defensen les idees ecologistes, per a Terraferida la realitat és que "continuen executant polítiques de creixement i massificació i es neguen a posar límits a la construcció massiva i al procés de turistificació total de Mallorca".

En aquest sentit, denuncien que repassant la política turística dels darrers vuit anys, "es veu sempre el mateix patró: no s’adopta cap política turística que els grans hotelers no vulguin". A més, també han lamentat que pel que fa a l’urbanisme la situació és igual, la línia vermella és no tocar interessos ni expectatives de negoci immobiliari. Així, segons Terraferida, els residents cada dia importen manco a les autoritats polítiques illenques i les empreses, més. "Ni cal parlar de l’oposició, sempre en contra del més mínim avanç en matèria ambiental i territorial. No tenen remei", han lamentat.

Tot i haver anunciat una aturada, han remarcat que no fer activisme no suposa eliminar la preocupació pel futur, l'evolució i les polítiques que duen a terme els partits per a les Balears. Davant la manca d'actuació de les institucions illenques a les propostes i reclamacions que han fet els darrers anys, un cop anunciada l'aturada es demanen quina dada, estudi o informació més han de tenir a l’abast els polítics perquè es prenguin "seriosament" la crisi socioecològica i climàtica "que tenim damunt i facin canvis reals, per pura supervivència". "Som conscients que no és fàcil capgirar la situació, però veure que ni s’intenta és desencisador. Veure tants càrrecs públics escrivint a les xarxes socials contínuament i tan poc al BOIB, lloc on s’haurien de substanciar els canvis que la societat necessita, és una prova més d’aquesta obsessió per comunicar, quan l’important i útil és fer", han sentenciat en el comunicat.

A més, també han criticat que no és només que no s'hagin duit a terme polítiques ecològiques, valentes i transformadores, sinó que en els darrers anys a les Balears s'han viscut retrocessos ambientals "inexplicables" com noves autopistes, ampliacions d’aeroports, rècord de places turístiques, legalització massiva de lloguer turístic a pisos, decrets anticovid que serveixen per urbanitzar més, urbanisme a la carta per a hotelers, decrets per afavorir Matutes i Nadals, ecotaxa (ITS) per fer promoció turística, centrals fotovoltaiques a cada gran finca de Mallorca amb la condemna de les produccions agràries locals, més graveres, promoció pública de la massificació, doblers públics per finançar camps de golf, moratòries de creuers que duen encara més creuers...

Per acabar, han celebrat que hi hagi "tanta gent" que lluita i defensa els interessos de les Illes Balears, el seu medi ambient, sostenibilitat i futur. "Té un mèrit infinit que tantes persones, organitzades en plataformes, entitats o associacions, identifiquin les febleses del model, protestin, discuteixin i facin propostes per a una Mallorca més verda, justa i digna. Amb tots els seus defectes, són el més valuós que tenim, un patrimoni social que no es pot comprar ni amb tots els doblers del món", han destacat en el comunicat. A més, han assegurat que aquesta és la feina ara: "trobar el camí per aconseguir accelerar les polítiques de protecció del territori i els recursos naturals, amb dignitat i justícia social i climàtica".

stats