Societat 14/05/2022

Gairebé un terç de les depuradores illenques reben aigua residual que no compleix els requisits

De les 79 que hi ha, només tres registren incompliments pel que fa a la depuració d’aigües residuals

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'una depuradora.

PalmaL'aigua residual que arriba a 25 de les 79 depuradores de les Balears no compleix els requisits de qualitat establerts, segons exposa el tercer informe anual de sanejament i depuració elaborat per l'Agència Balear de l'Aigua (Abaqua).

Segons l'estudi, l'illa que té més percentatge d'aigua municipal residual amb mala qualitat és Formentera, amb un 61%; seguida d'Eivissa, amb un 56%; Menorca, amb un 32,5%, i Mallorca, amb un 18,6%. No sols se superen els valors màxims establerts per la normativa, sinó que es també dificulta l'adequada depuració de l'aigua.

Depuració d'aigües residuals

Aquest informe també precisa que, durant el tercer trimestre del 2021, només tres de les depuradores gestionades per aquesta entitat varen registrar incompliments de la normativa pel que fa a la depuració d'aigües residuals.

En concret, aquestes depuradores són la de Llubí, a Mallorca, i les de Vila i Cala Sant Vicent, a Eivissa. Segons ha indicat durant una roda de premsa el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, si bé les de Vilafranca i Sant Josep també varen registrar incompliments l'any passat, es varen resoldre després de fer diverses modificacions per 268.876 euros.

Per millorar la gestió de l'aigua de les tres depuradores que registren incompliments, el conseller ha explicat que s'obriran diverses línies d'actuació. En el cas de Llubí, s'invertiran 406.929 euros en la reposició del sistema d'aireació i la retirada de llots de les llacunes. Per altra banda, a la depuradora de Cala Sant Vicent s'estan fent actualment diversos canvis per valor de 165.029 euros, mentre que a la de Vila s'hi destinaran 1,2 milions d'euros.

El director gerent d'Abaqua, Guillem Rosselló, s'ha mostrat "preocupat" per aquesta situació, perquè el grau d'incompliment de la normativa de la qualitat de l'aigua residual urbana "continua sent molt elevat". També ha destacat que, durant aquesta legislatura, s'han executat actuacions de millora a aquestes depuradores per valor de 10,4 milions d'euros.

stats