Temporal
Societat 28/08/2023

Clarianes, vent i ruixats: les previsions per a aquest dilluns a les Balears

L'Aemet ha activat avís taronja per risc important de fenòmens costaners al nord de Mallorca i a Menorca

ARA Balears
2 min
Una actuació de l'Ibanat.

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat l'alerta groga a tot l'Arxipèlag per pluja i tempestes. Al nord de Mallorca i a Menorca, l'avís és taronja per risc important de fenòmens costaners.

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu intervals de niguls amb algun ruixat ocasional que a la nit podria anar acompanyat de tempesta a Menorca i nord de Mallorca. A la resta, hi predominarà el cel poc ennigulat amb baixa probabilitat d'alguna precipitació ocasional, preferentment a la nit. Temperatura nocturna en descens respecte de la matinada anterior, localment notable, i diürna amb pocs canvis. El vent bufarà de l'oest i nord-oest amb algun interval de fort.

També ho explica el meteoròleg Miquel Salamanca: per a aquest dilluns s'esperen alguns ruixats molt locals a Menorca i el nord de Mallorca, clarianes i vent de nord-oest. No obstant això, Salamanca ha assegurat que les Balears no seran la part més activa de la borrasca. Quant a la temperatura, la màxima no passarà dels 28 graus centígrads, segons ha explicat.

El poprtaveu de l'Aemet a les Balears, Miquel Gili, ha explicat que es tracta d'un episodi "normal per a aquesta època de l'any", quan entren les primeres masses d'aire fred i es troben amb la calor. A més, ha assegurat que les masses d'aire africà amb pols en suspensió s'aniran retirant a partir de l'episodi d'ahir i que "ja no es tornarà a tenir calor típica de l'estiu". Això sí, la temperatura continuarà estant per damunt de les mitjanes històriques, ha afegit.

Baixada de temperatura a tot l'estat espanyol

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) pronostica que la setmana que ve serà més freda del que és normal per a l'època de l'any a quasi tot l'estat espanyol. Tot i que hi haurà un ascens de la temperatura durant els primers dies, la previsió és que torni a refrescar amb vista al cap de setmana.

A més, l'Aemet anticipa que durant els darrers dies de la setmana seria possible que plogués a les Balears i a altres punts del nord i de l'est de la Península. A l'extrem nord s'hi esperen pluges durant tota la setmana.

S'espera que la temperatura màxima no canviï gaire a les Balears, mentre que al nord-est i sud-oest de la Península anirà en augment. Per contra, descendirà als litorals del sud-est, Alboran i Canàries. Pel que fa a la mínima, a alguns punts de les Illes no baixarà dels 24-26 °C.

stats