Transport
Societat 30/06/2022

Els transportistes demanen una taula de diàleg amb Aena per solucionar els problemes a Son Sant Joan

La FEBT assegura que el problema és que els vols coincideixen a les mateixes hores, tant d'entrada com de sortida

ARA Balears
2 min
L'aeroport de Son Sant Joan podria passar a dir-se "Ramon Llull"

PalmaLes concentracions de turistes a Son Sant Joan estan marcant aquest inici d'estiu i els transportistes ja demanen solucions. En concret, aquest dijous el president de la Federació Balear de Transports (FEBT), Rafael Roig, ha demanat fer una taula de diàleg amb les companyies aèries, Aena i altres actors implicats, per arreglar aquest problema amb vista a la pròxima temporada turística. Ho ha reclamat durant l'acte de tancament de la Comissió Executiva i Junta Directiva de la Confederació Espanyola de Transport amb autobús (Confebus), que ha tingut lloc a Palma i a la qual també han assistit la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el president de Confebus, Rafael Barbadillo.

Roig ha explicat que enguany el punt està en el fet que es produeixen concentracions pels vols que coincideixen a les mateixes hores, tant d'entrada com de sortida, i això fa que els autobusos no puguin oferir un servei de qualitat.

Respecte d'aquesta qüestió, Armengol ha apuntat que Aena és qui ha d'intervenir per resoldre aquesta problemàtica, atès que l'Executiu balear no té les competències de gestió aeroportuària. En aquest sentit, s'ha mostrat "disposada dins les possibilitats" a arribar a acords, ja que "el tema del transport és fonamental i ara tenim problemes que cal solucionar". "Soc conscient que si volem viure del turisme, hem de donar les millors estades turístiques", ha afegit.

L'ATSAM preveu un tancament massiu d'empreses de transport

L'Associació de Transportistes d'Autocamions de Servei Públic de Mallorca, ASTAM, ha advertit aquest dijous de la difícil situació per la qual passa el sector i ha assegurat que si no s'apliquen mesures per als transportistes, el mes d'octubre "pot haver-hi un tancament massiu d'empreses".

Un dels principals problemes, segons han explicat en un comunicat, és que en aquests moments no es té el suport legal necessari per "poder repercutir els costos de la pujada dels carburants". En aquest sentit, el sector reclama una llei del transport que garanteixi que ningú que no formi part de la "cadena" pugui treballar per sota dels costos.

Així, el president d'ASTAM, Jeroni Valcanera, ha dit que encara que és cert que "hi ha una eina pensada per afrontar costos", aquesta no està pensada per a la situació actual, en què el preu pot pujar "fins a tres vegades en un dia". A més, denuncien que no s'està complint la llei de morositat amb vista a les subcontractes.

Respecte de les aturades que es poden produir, l'associació ha assegurat que seran "secundades per una minoria" per solidaritat amb la resta dels sectors econòmics. Tot i això, han advertit que "poden tenir repercussions letals per a les Balears, tant per a la indústria com per als consumidors".

En aquest sentit, tant el nou president com el mateix president de la PIMEM, Jordi Mora, han demanat al govern estatal la màxima implicació per evitar “que uns pocs paralitzin els ports de Barcelona, Tarragona i València i evitin l'arribada de mercaderies, cosa que provocaria un caos en plena temporada alta”. A més, el president de l'associació ha demanat passar dels 20 cèntims als 40 cèntims en el gasoil i que només sigui aplicable als professionals del sector.

stats