Societat 22/01/2024

Son Espases, al top 10 d'hospitals amb les Urgències més denunciades

En termes globals, les Balears és de les autonomies amb menys queixes registrades: 167

2 min
La porta d'urgències de l'hospital Son Espases

PalmaL'hospital de Son Espases és el setè hospital d'Espanya que més denuncies per una gestió deficient del servei d'Urgències va rebre per part de l'associació El Defensor del Pacient l'any passat, segons consta en la seva memòria anual 2023. Pel que fa a la resta de variables estudiades, les Balears se situen en la zona baixa de denúncies, amb 167 casos, de les quals cinc varen acabar amb la mort del pacient. D'aquestes queixes, 124 foren a Palma; 37, a Eivissa; quatre, a Menorca i dues a Formentera. Els aspectes més denunciats són les llistes d'espera, la cirurgia general, el servei d'Urgències, de Traumatologia i de Ginecologia i Obstetrícia.

En relació amb el 2022, les denúncies han baixat en 21, el que suposa un descens de l'11%. "Les Balears registra la xifra més baixa de denúncies des que realitzam el nostre singular recompte, per sota de la mitjana dels casos que es produeixen en l'última dècada, perquè resulta que a l'any se solen donar 216 de mitjana", assenyala l'associació. Ara bé, les Balears sí que se situen per damunt de la mitjana pel que fa a les llistes d'espera per cirurgia: se situa en 122 casos denunciats i 13.861 pacients en cua. Les àrees amb més pressió són: Cirurgia general i digestiva, Cirurgia ortopèdica i Traumatologia, Oftalmologia i Otorrinolaringologia.

Cal recordar que el govern balear ha ideat el Pla d'Abordatge Integral de Llistes d'Espera amb un pressupost de 45 milions d'euros, però fins a finals de 2024 no donarà els seus fruits si és efectiu, assenyala l'informe. La falta de personal sanitari continua afectant per igual a Eivissa, Formentera i Menorca, "on els metges de família no volen anar pel preu de l'habitatge". "Per tant, el Govern no hauria d'escórrer l'embalum i hauria d'ajuntar forces per estabilitzar la cartera de professionals, invertir en Atenció Primària, a més d'abordar la salut mental –descurada per l'escassetat de psicòlegs i psiquiatres–".

20.000 euros per als sanitaris a zones de molt difícil cobertura

De fet, el decret de mesures urgents per captar i fidelitzar professionals sanitaris aprovat al Parlament inclou un complement salarial per als metges i infermeres que ocupin places de molt difícil cobertura que pot arribar fins als 20.000 euros en el cas dels metges i fins als 15.000 euros en el de les infermeres. Aquestes quantitats són el triple que les que cobren els professionals dels llocs de difícil cobertura, malgrat que també se'ls ha incrementat el complement: els metges han passat de 4.000 euros anuals a 6.600, i les infermeres reben 4.800 euros a l'any, en lloc dels 3.000 que cobraven fins ara. En relació amb la manca de sanitaris, la consellera de Salut, Manuela García, va indicar que el 2025 hi haurà un dèficit d'entre 348 i 487 metges a les Illes, mentre que només hi haurà 161 especialistes nous, que no asseguraran el recanvi.

stats